Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

18 Decembrie 2021
Vizualizari: 607
Comentează add

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk.

Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană? Migrarea online este o amenințare pentru arta contemporană? - Conține audio

mihaela-helmis

Foto: captură video/Selina Yilmaz.

AUDIO: Documentar.

Sunt mulți dintre noi aceia  care simt că avem nevoie de un ghid de supraviețuire în era Internetului. In același fel apare și întrebarea dacă migrarea online  este o amenințare pentru arta contemporană?!

Afirmând că viitorul a inceput, Mihaela Helmis caută împreună cu tinerii artiști, născuți cu mouse-ul in mână, dar și cu mentorii lor, precum Raluca Nestor Oancea, care fac legătura între lumi - un răspuns , de parcurs , la această întrebare, o radiografie a schimbărilor prin care a trecut și încă trece spațiul cultural în perioada pandemică.

Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk .

Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta? se intreabă  nu doar Raluca Oancea.

Reunind nume importante ale artei contemporane și reprezentanți ai școlilor superioare de artă din București, Cluj, Iași și Arad, platforma de dialog eART35 a realizat  o radiografie a schimbărilor prin care a trecut spațiul cultural în perioada pandemică.

Artiști, critici, curatori și profesori universitari români au examinat, într-o serie de întâlniri organizate în perioada iulie-noiembrie, noile realități și concepte ale culturii adaptate la paradigma online.

Comunitatea artistică și academică își pune în discuție noile direcții de dezvoltare, chestionând, totodată, și eficiența noilor sale proceduri, de la relevanța tururilor virtuale în galerii, la impactul talk-urilor înregistrate, al meet-urilor sau zoom-urilor care au mediat comunicarea, educația și consumul de artă în ultima perioadă.

Parte dintr-o serie de prezentări inspirate de noile realități - de la imagini digitale, la social media sau NFT, expoziția "A Guide to Survive the Internet Age" a fost deschisă publicului la Galeria Leilei din București, la Timişoara, ca şi la Cluj.


Etichete raluca oanceametaversecyberpunkfacebookartaeart35(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live