Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Miercuri - Zi de doliu naţional

Toate victimele accidentului din Muntenegru au ajuns în România.Răniţii au fost transportaţi la patru spitale din Capitală, iar cei 18 decedaţi au ajuns la IML pentru identificare.

Miercuri - Zi de doliu naţional
Foto: Echipe de salvare la locul accidentului din Muntenegru. Sursa: Captură youtube.com

Articol de Ionuţ Dragu, 25 Iunie 2013, 10:17

UPDATE 12: Toate victimele accidentului din Muntenegru au ajuns în România.

Răniţii au fost transportaţi la patru spitale din Capitală, iar cei 18 decedaţi au ajuns la IML pentru identificare.

UPDATE 11 : Cea de a doua aeronavă cu români răniţi în accidentul din Muntenegru a aterizat la Bucureşti.

Prima aeronavă cu răniţi a ajuns în România în jurul orei 18,00, pacienţii fiind transferaţi la cele patru spitale pregătite în Capitală.

UPDATE 10: Parchetul de pe lângă ÎCCJ i-a audiat pe reprezentanţii operatorului de turism şi ai firmei de transport care a organizat excursia din Muntenegru.

La Parchetul de pe lângă ÎCCJ, au fost audiaţi Ştefan Grigore, patronul firmei Gregory Tour, şi Marius Usturoiu, directorul agenţiei de turism Mareea Travel.

Potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis marţi Agerpres, în cauză se efectuează acte premergătoare în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii judiciare a celor implicaţi.

--fb1

UPDATE 9: Guvernul decide mâine modul în care va acoperi cheltuielile făcute cu operaţiunea din Muntenegru, dar şi ajutoarele ce pot fi acordate victimelor accidentului.

Pe lângă sprijin guvernamental, familiile celor care şi-ai pierdut viaţa, precum şi cei 29 de răniţi ar urma să primească despăgubiri şi de la societatea de asigurări, în contract cu firma transportatoare.

Reprezentantul unei companii de brokeraj în asigurări a declarat, pentru Ziarul Financiar, că suma limită este de şase milioane de euro, ceea ce ar reprezenta cea mai mare daună de răspundere civilă înregistrată în România.

"Vorbim de asigurarea de răspundere civilă care este în funcţiune. Fiind asigurare obligatorie, înţeleg că este o asigurare care, în acest moment, urmează să-şi producă efectele. Ea are nişte limite importante, adică e vorba de cinci milioane de euro, limită pe eveniment, pentru vătămări corporale şi un milion pentru pagube materiale. Sunt toate circumstanţele reunite, ca să putem spune că probabil va fi cea mai mare daună de răspundere civilă pe partea de vătămări corporale care s-a înregistrat în România, vreodată" spune Valentin Ţuca, specialist în asigurări.

El a precizat că suma totală ar trebui repartizată, în funcţie de gravitatea fiecărui caz în parte.

UPDATE 8 : Primii grav răniţi în accidentul rutier din Muntenegru au ajuns în ţară cu o aeronavă miliatară care a aterizat la Baza Aeriană 90 de la Otopeni.

La Baza 90 de la Otopeni se află ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi ministrul apărării, Mircea Duşa.

Ambulanţele aşteaptă la Baza 90 să preia răniţii.

Patru spitale din Bucureşti sunt deja pregătite pentru preluarea răniţilor din accidentul produs duminică în Muntenegru.

--fb2

UPDATE 7: Celula de criză de la ministerul de externe informează că, primul avion militar care asigură transportul spre ţară a romanilor de la Podgorica este pregătită de decolare

Acest avion va transporta 11 cetăţeni români, victime ale accidentului din Muntenegru, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.

Desfăşurătorul şi datele cu privire la orarul de zbor al celor trei aeronave militare, parte din operaţiunea de aducere acasă din Muntenegru a cetăţenilor români, vor fi comunicate de ministerul apărării.

Cronologia tragediei din Muntenegru, aici.

UPDATE 6: Românii implicaţi în accidentul din Muntenegru vor ajunge cel mai probabil în Bucureşti foarte curând, mai complicat este transportul în cazul persoanelor decedate pentru că e nevoie de o serie de prioceduri legale care pot dura mai mult, însă ministrul de externe Titus Corlăţean le-a solicitat autorităţilor muntenegrene să simplifice şi să grăbească aceste proceduri pentru ca tot astăzi să ajungă la Bucureşti şi avionul cu cei decedaţi, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Brânduşa Predescu a anunţat că toţi românii decedaţi au fost identificaţi şi că deja Ministerul de Interne a început să anunţe oficial fiecare familie în parte.

UPDATE 5: Poliţia din Muntenegru a confirmat că şoferul autocarului în momentul accidentului a murit la spital.

În ce priveşte celălalt şofer, Poliţia Capitalei a confirmat că acesta era poliţist şi se afla în timpul său liber.

Poliţia a precizat că nu există nicio contradicţie între munca de şofer şi cea de poliţist.

UPDATE 4: Trei coloane de câte şase ambulanţe au plecat de la Spitalul din Podgorica spre aeroport. Prima coloană transportă pacienţii care nu necesită intubare şi vor fi transportaţi pe tărgile de sus ale avionului de terapie intensivă.

Următorii şase vor zbura tot cu avionul de terapie intensivă, iar cei mai puţin grav răniţi vor pleca tot în jurul prânzului cu cel de-al doilea avion.

Doctorul Raed Arafat a coordonat personal transbordarea fiecărui pacient din saloanele clinicii centrale din Podgorica şi până la instalarea în avion, potrivit trimisului Radio România, Mario Balint.

UPDATE 3: Toţi pacienţii internaţi în spitalele din Podgoriţa, după ce au fost răniţi accidentul rutier din Muntenegru, vor fi aduşi astăzi în România, potrivit trimisului Radio România, Mario Balint.

Operaţiunile de transport ale acestora, la aeroport, au început deja, după ce medicii români şi cei din Podgorica au terminat evaluarea stării lor de sănătate.

UPDATE 2: Guvernul a decis că ziua de mâine va fi de doliu naţional în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de duminică din Muntenegru.

UPDATE 1: Ministerul de Externe informează că la Podgorica, a fost finalizată, pe baza evaluării stării de sănătate a pacienţilor, operaţiunea repartizării victimelor la cele patru spitale din Bucureşti - Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar, care sunt pregătite să primească răniţii.

In urma stabilirii detaliilor privind repatrierea, în cursul zilei de astăzi, a cetăţenilor români afectaţi de accident, echipa MAE din Celula de criză, care menţine permanent legătura, individual, cu familiile cetăţenilor români supravieţuitori ai accidentului, a început să comunice acestora informaţiile concrete legate de spitalele la care vor fi repartizaţi.

Ministerul de Externe anunta ca, in aceasta dimineata, echipa medicala si consulara trimisă de autorităţile române in Muntenegru face demersurile necesare, în cooperare cu autorităţile locale, pentru repatrierea în etape a cetatenilor romani.

Evaluare a stării de sănătate a pacienţilor

Doctorul Raed Arafat se află la spitalul din Podgorica, unde împreună cu medicii locali face o ultimă evaluare a stării de sănătate a pacienţilor, pentru a stabili daca acestia pot fi transportati în cursul acestei zile in Romania.

Victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenţă din capitală, Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar, pregătite să primească răniţii.

Familiile celor implicaţi în accident vor fi informate cu privire la locaţia în care vor fi internaţi pacienţii, precum şi ora la care vor ateriza aeronavele militare.

Aseara, cu sprijinul autorităţilor din Muntenegru, a fost identificata una dintre cele două persoane carora nu li se stia numele.

În această dimineaţă, la ora 8.00, cele două aeronave puse la dispoziţie de MApN au decolat spre Podgorica, pentru aducerea în ţară a tuturor victimelor accidentului de duminica din Muntenegru.

Românii decedați în accidentul din Muntenegru, repatriați marți
România 24 Iunie 2013, 09:16

Românii decedați în accidentul din Muntenegru, repatriați marți

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat cã guvernul va face toate demersurile pentru sprijinirea familiilor afectate de...

Românii decedați în accidentul din Muntenegru, repatriați marți
Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
România 25 Aprilie 2024, 20:39

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie

Ministerul Energiei a lansat două programe de finanţare a proiectelor pentru surse regenerabile de energie şi modalităţi de...

Finanţarea proiectelor pentru surse regenerabile de energie
Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
România 25 Aprilie 2024, 19:32

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

Potrivit unor surse judiciare, fostului președinte Ion Iliescu îi va fi adusă la cunoștință calitatea de suspect vineri, la...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România 25 Aprilie 2024, 19:22

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA

Jurnalistul Grigore Cosma, etnic român din Odesa: Cu părere de rău, aceste ajutoare pot fi folosite acum doar pentru apărare,...

Ucraina aşteaptă ajutoarele militare din SUA
România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
România 25 Aprilie 2024, 19:13

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza

Liderii a 18 ţări, între care preşedintele Klaus Iohannis, au semnat o declaraţie comună prin care cer eliberarea ostaticilor...

România şi alte 17 state au semnat o declaraţie comună pentru eliberarea imediată a ostaticilor din Fâșia Gaza
Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
România 25 Aprilie 2024, 17:00

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern

În cadrul ședinței de guvern, care s-a desfășurat la Timișoara, au fost aprobate mai multe acte normative.

Plata în avans a pensiilor pe luna mai, aprobată de Guvern
Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
România 25 Aprilie 2024, 16:48

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate

Două blocuri de locuințe au fost evacuate preventiv. S-a format un crater cu adâncimea de aproximativ doi metri pe o...

Slănic Prahova: O stradă s-a surpat lângă blocuri. Zeci de persoane au fost evacuate
Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița
România 25 Aprilie 2024, 15:58

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița

Fermierii spun că ajutorul venit de la stat este binevenit, în condițiile în care acești porci se cresc mult mai greu.

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci ai raselor Bazna și Mangalița