Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Ianuarie 2020
Vizualizari: 512
Comentează add

Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu sunt marcate miercuri în marile oraşe din toată ţara.

Miercuri sărbătorim Ziua Culturii Naţionale

florin-lepadatu

 Foto: Radio România Cultural.

Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu sunt marcate miercuri în marile oraşe din toată ţara.

Ce evenimente au fost pregătite cu acest prilej, aflăm din relatarea Mihaelei Helmis: "Aproape că nu există instituţie de cultură în România care să nu aibă program special azi, când, prin lege, pentru a zecea oară sărbătorim Ziua Culturii Naţionale.

Până la ora 18:00, când va fi aprinsă simbolic flacăra culturii, mii de evenimente îi aşteaptă pe cât mai mulţi dintre noi, aşa cum se întâmplă, de pildă, simultan, între oraşe mari ale României, între care se va crea o adevărată axă culturală într-un proiect al Asociaţiei Montaj.

Cele trei evenimente înlănţuite se vor desfăşura sub semnul artelor vizuale şi al literaturii, la Bucureşti, Timişoara şi Constanţa.

Academia Română organizează la Ateneul Român Sesiunea festivă "Sincroniile Europene ale Culturii Române", expoziţia fotodocumentară "Eminescu 170" şi prezentarea celor trei colecţii de carte ale Academiei: "Civilizaţia românească", "Basarabica" şi "Izvoare privind istoria românilor", seria Hurmuzachi.

Tot astăzi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti are loc cea de-a zecea ediţie a Galei Tinerilor Scriitori, Cartea de poezie a anului 2019, dar şi dezbaterea pe tema Dicţionarului General al Literaturii Române, volumele I-V.

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" va găzdui evenimentul-spectacol "Dor de Eminescu - 170 de ani de la naşterea marelui poet", iar seara, Ministerul Culturii va serba Ziua Culturii Naţionale la Ateneul Român."

Evenimente speciale vor avea loc şi la Botoşani.

Corespondenta RRA, Gina Poenaru, ne oferă, în direct, mai multe informaţii: "La cea de-a cincizeci şi una ediţie a Zilelor Eminescu la Botoşani şi Ipoteşti vor avea loc şedinţe festive, depuneri de coroane şi Te Deum-uri la Biserica Ostenia, unde a fost botezat poetul, şi la cea din curtea Casei Memoriale de la Ipoteşti.

La Biblioteca Naţională de Poezie Mihai Eminescu, tot de la Ipoteşti, vor avea loc colocvii, semnale editoriale şi prezentări de volume din colecţia Ipoteşti, vernisarea expoziţiei Memorialul Eminescu şi un recital de muzică clasică.

Cel mai important eveniment al zilei va fi însă Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu Opera Omnia, ajuns la ediţia a XXIX-a pentru care sunt nominalizaţi nouă scriitori: Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan S. Pop, Matei Vişniec, Casian Maria Spiridon şi Lucian Vasiliu.

Câştigătorul va primi un premiu în bani de la consiliul local şi un titlu de "Cetăţean de onoare" al municipiului Botoşani.

Tot astăzi, va fi decernat şi Premiul pentru debut 'Opus Primum" 2019, asigurat de consiliul judeţean, prin Memorialul Ipoteşti, şi ajuns la ediţia a XX-a, secţiune la care sunt cinci nominalizări.

Gala va avea loc începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi se va încheia cu un recital, semnat Harry Tavitian."

La Sibiu, Muzeul de Istorie Naturală va expune astăzi semnătura în original a poetului Mihai Eminescu, păstrată în Cartea de Onoare a Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii, fondatoarea muzeului.

Acesta a fost vizitat de Mihai Eminescu în 1869."


Etichete Eminescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live