Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Dan Creța

28 Mai 2013
Vizualizari: 3832
Comentează add

O veche tradiţie greu de explicat cere ca înainte de intrarea în biserică, aceasta sa fie înconjurată de trei ori.

Mi-e dragă România pentru mănăstirea Sânmartinul de Câmpie Mi-e dragă România pentru mănăstirea Sânmartinul de Câmpie - Conține audio

dan-creta

Mănăstirea Sânmartinul de Câmpie. Foto: wikipedia.org

Mi-e dragă România pentru obiceiul inedit al localnicilor din Sânmartinul de Campie, judeţul Mureş, de a înconjura biserica de trei ori înainte de a intra la slujbă.

Această bisericuţă, ridicată pe o fundaţie din blocuri de piatră, cu pereţi din bârne de brad şi acoperiş din şindrilă, este o adevarată piesa de muzeu, impresionantă prin vechimea ei.

Ctitorită pe la sfarsitul secolului al XIII-lea, biserica a fost ocrotită pe rând de către cnejii romani Dan, Ioan, Pop, Ştefan sau Mihai, care s-au pus rău cu regii şi împăraţii ce doreau să o distrugă şi au fost chiar persecutaţi pentru asta.

Iconostasul din lemn sculptat este "îmbrăcat" în icoane pictate pe lemn, care datează încă din anii 1600, fiind adevarate valori şi datorită îndemânării cu care au fost realizate.

Aceste obiecte de cult menite sa aducă liniştea celor pe care îi supraveghează sunt pictate în culori calde şi luminoase.

O veche tradiţie greu de explicat cere ca înainte de intrarea în biserică, aceasta sa fie înconjurată de trei ori, probabil deoarece se credea ca acesta este un loc de putere din vremuri predacice, adică un punct în care oamenii se simt puternici, multumiţi şi ocrotiţi, în mod natural.

Audio: Mi-e dragă România pentru obiceiul inedit al localnicilor din Sânmartinul de Campie


Etichete RomâniabisericăicoaneSânmartinul de Câmpieînconjur

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live