Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

5 Octombrie 2009
Vizualizari: 1984
Comentează add

Serviciul secret englez a fost pus în dificultate în timpul războiului rece de numărul mare de spioni sovietici din Marea Britanie.

MI5 - între spioni sovietici şi politicieni

ionut-dragu

Membrii serviciilor de informaţii (MI5) au întâmpinat dificultăţi cu numărul mare de spioni sovietici aflaţi în Marea Britanie în timpul Războiului Rece, relevă o lucrare recent publicată de profesorul Christopher Andrew, care susţine că a avut acces total la arhivele MI5, relatează BBC News Online.

Autorul susţine că a primit acces nelimitat la toate cele 400.000 de dosare create de MI5 din momentul când a fost înfiinţată, în 1909. 

Lucrarea, intitulată "Apărarea Regatului" (The Defence Of The Realm), dezvăluie printre altele numeroase încercări ale politicienilor de a se folosi de MI5 pentru propriile interese. Unul dintre aceştia a fost chiar premierul Margaret Thatcher. Aceasta ar fi exercitat presiuni asupra agenţiei pentru a o ajuta în disputele industriale, de tipul grevei minerilor.

Potrivit cărţii, premierul vroia ca agenţii să-i identifice pe toţi sindicaliştii care incitau la acţiuni de protest.

Autorul afirmă că MI5 a reuşit să controleze spionajul sovietic din Marea Britanie abia la începutul anilor '70


Christopher Andrew susţine că tocmai în 1971, când 100 de diplomaţi sovietici au fost expulzaţi din Marea Britanie, MI5 a preluat controlul asupra agenţilor KGB şi a activităţilor de spionaj derulate de blocul sovietic în Marea Britanie.


Etichete mi5kgbspionajservicii secretesecretangliamarea britanierusiacartedosare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live