Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Metodă inovatoare de finanțare în sectorul transporturilor

Comisia Europeană a lansat o nouă metodă inovatoare de finanțare a proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor.

Metodă inovatoare de finanțare în sectorul transporturilor

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 10 Februarie 2017, 11:16

Comisia Europeană a lansat o nouă metodă inovatoare de finanțare a proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor.

Un miliard de euro pune la dispoziţie Comisia pentru a încuraja investițiile private în infrastructura europeană de transport.

Practic, este vorba de o combinaţie între fondurile europene, finanţarea oferită de instituţiile publice din ţările membre şi cea provenită din sectorul privat. Totul pentru modernizarea infrastructurilor de transport și interconectarea lor, cu efect şi în crearea de locuri de muncă.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Uniunea Europeană are mai multe planuri pentru transportul pe continent. Astfel, Mecanismului pentru interconectarea Europei pune la dispoziţie 24 de miliarde de euro, până în 2020, pentru cofinanțarea de proiecte de interes comun în statele membre.

Mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi și canale va deveni o rețea unificată de transport.

Noua rețea centralizată va înlătura blocajele, va moderniza infrastructura și va eficientiza operațiunile transfrontaliere de transport pentru călători și companii, în întreaga Uniune.

Scopul este ca, treptat, până în 2050, cea mai mare parte a cetățenilor și a companiilor din Europa să se afle la cel mult 30 de minute de centrul reţelei.

Luată în ansamblu, noua rețea de transport va oferi călătorii mai sigure, mai rapide şi mai puțin aglomerate.

Strategia Comisiei pentru o mobilitate cu emisii scăzute de dioxid de carbon sprijină, la rândul său, investițiile într-un transport cât mai curat.

„Mobilitatea viitorului trebuie să fie ecologică, conectată și competitivă. Investițiile nu pot fi sprijinite doar din fonduri publice. De aceea lansăm o soluție inovatoare, pentru a putea folosi cât mai bine resursele de care dispunem și a valorifica potențialul neexploatat al investițiilor private, acordând o importanță deosebită țărilor care beneficiază de Fondul de coeziune.” – aprecia comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc.

Şi această iniţiativă se încadrează în Planul de investiții pentru Europa, o prioritate pentru Comisia Juncker. Acest

plan urmărește să consolideze investițiile europene, pentru a crea locuri de muncă și a stimula creșterea economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare, prin eliminarea obstacolelor, asigurarea vizibilității și a asistenței tehnice pentru investiții – aminteşte un comunicat al Comisiei Europene.