Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 1617
Comentează add

În presa din Rusia au apărut informaţii potrivit cărora meteoritul care s-a dezintegrat la 15 februarie lângă Celiabinsk ar fi fost de fapt un test militar cu rachetă.

"Meteoritul din Rusia" ar fi putut fi o rachetă

alexandru-beleavski

Urma unui meteorit observată în Celiabinsk. Foto: Arhivă Reuters.

În presa din Rusia au apărut informaţii potrivit cărora meteoritul care s-a dezintegrat la 15 februarie lângă Celiabinsk ar fi fost de fapt un test militar cu rachetă.

Sute de persoane au fost rănite atunci în special de cioburile de la geamurile sparte de explozie.

Astăzi, la aproape două luni de la fenomenul de la Celiabinsk, cunoscutul cotidian rus "Nezavisimaia Gazeta" avansează o nouă teorie, potrivit căreia în dimineaţa zilei de 15 februarie sute de martori oculari ar fi urmărit în zona de sud a Munţilor Urali nu căderea unui corp ceresc, ci ultima fază a unui test eşuat al prototipului unei rachete hipersonice supersecrete ruseşti lansate de pe un bombardier strategic de tip Tupolev 160.

Asumându-şi personal teoria, autorul susţine că racheta hipersonică trebuia să atingă un punct anume din Marea Albă, în Oceanul Îngheţat, însă, în urma unei defecţiuni, a intrat în atmosferă prea devreme şi a explodat.

Traiectoria dârelor albe ca de avion lăsate în urmă de corpul care a intrat în atmosferă, caracterul exploziei şi alte caracteristici ar demonstra, afirmă el, natura artificială a fenomenului.

La fel, faptul că pentru căutarea resturilor presupusului meteorit au fost mobilizaţi 20 de mii de lucrători şi mai multe elicoptere ale Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cinci elicoptere ale Serviciului Federal de Informaţii (FSB), pentru ca a doua zi să se anunţe că, negăsindu-se urme ale meteoritului, căutările au încetat.

Aceasta - afirmă autorul - poate să însemne un singur lucru, şi anume că FSB a găsit resturile rachetei, iar dacă experţii refuză categoric să răspundă la întrebările care ar trebui să-i preocupe cel mai mult explicaţia ar fi că li s-a recomandat insistent să susţină doar o anumită variantă a evenimentelor.


Etichete meteoritRusiaNezavisimaia GazetaUrali

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live