Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

13 Martie 2014
Vizualizari: 1199
Comentează add

Sindicaliştii spun că dacă legea nu va fi promulgată, preţul plătit de companiile industriale ar creşte atât de mult, încât acestea ar fi nevoite să îşi înceteze activitatea.

Metalurgiştii cer promulgarea legii certificatelor verzi

radiojurnal

Foto: CNS Cartel ALFA

Sindicaliştii din metalurgie, o ramură industrială mare consumatoare de energie şi, implicit, mare contributoare la certificatele verzi, au protestat şi joi faţă de politica promovată în domeniul energiei.

În Piaţa Victoriei, sindicaliştii au cerut promulgarea legii de aprobare a ordonanţei cu privire la certificatele verzi până săptămâna viitoare, întrucât - susţin ei - în caz contrar, preţul plătit de marile companii industriale ar creşte atât de mult, încât acestea ar fi nevoite să îşi înceteze activitatea.

Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit la Palatul Victoria cu ministrul pentru dialog social, Aurelia Cristea, de la care au primit asigurări că dacă preşedintele nu va promulga legea menţionată, guvernul va elabora o nouă ordonanţă de urgenţă, prin care va fi redusă cota de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă.

Reporterul Radio România Cătălin Trandafir a consemnat declaraţia preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Metalurgie Solidaritatea 90, Gheorghe Sora.

"Noi am spus că ar fi foarte bine ca lucrurile să decurgă conform legii, adică să se promulge legea 220 până marţi şi astfel ca noi, marţi, să discutăm despre hotărârea de guvern care să exonereze marii consumatori energetici", a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Metalurgie Solidaritatea 90, Gheorghe Sora. 

Premierul Victor Ponta i-a solicitat din nou, joi, preşedintelui să promulge de urgenţă legea de aprobare a Ordonanţei 57 din 2013 privind certificatele verzi acordate producătorilor de energie.

Premierul susţine intrarea în vigoare a legii

La o întâlnire cu reprezentanţii conducerii companiei ALRO Slatina, unul dintre marii consumatori de energie din România, şeful guvernului a dat asigurări că susţine intrarea în vigoare a legii până miercuri, 19 martie. Victor Ponta a afirmat că în acest fel, s-ar putea evita creşteri de preţuri pentru industrie şi pentru consumatori.

Actul normativ stabileşte că începând din 1 iulie 2013, producătorii de energie regenerabilă vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmând să le recupereze din 31 martie 2017.

Preşedintele Traian Băsescu a atacat legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind certificatele verzi la Curtea Constituţională, invocând faptul că executivul nu a notificat Comisia Europeană înainte de elaborarea documentului.

Reprezentanţii guvernului spun că au fost respectate toate procedurile în relaţia cu Comisia Europeană la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă.

Curtea Constituţională va analiza sesizarea preşedintelui miercuri, 19 martie.


Etichete protestesindicaliştimetalurgiepreţenergiecertificate verzilegepromulgare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live