Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Cristea

15 Iunie 2012
Vizualizari: 1920
Comentează add

O persoană decedată, peste 100 de huligani arestaţi, 10 persoane rănite uşor şi 6.000 de poliţişti mobilizaţi au prefaţat meciul de marţi, dintre Polonia şi Rusia. Mario Balotelli a fost constant ţinta scandărilor rasiste.

Mesaje rasiste şi violenţe la Euro 2012

adrian-cristea

Forţe de ordine pe stadionul din Varşovia. Foto: Reuters.

Cu 39 de goluri, marcate în 14 meciuri, Campionatul European din Polonia şi Ucraina este, până acum, unul care nu pare să-i dezamăgească pe îndrăgostiţii de fotbal.

Spectacolul din ultima săptămână este, însă, umbrit de bătăile din afara stadioanelor, de condiţiile proaste în care sunt amenajate unele tabere de suporteri şi, mai ales, de scandările rasiste venite din tribune. 

Manifestările rasiste erau aşteptate încă dinainte de începerea Campionatului European de Fotbal.

Jucătorul Italiei, Mario Balotelli, avertiza, cu câteva zile înainte de primul meci al grupelor, că va reacţiona extrem de dur la orice gest de intoleranţă.

Mai mult, fostul căpitan al Angliei, Sol Campbel, îi avertiza pe suporterii englezi, în special pe cei de culoare, să nu participe la Campionatul European, pentru că riscă să fie ucişi.

Temerile cu privire la intoleranţa unor grupuri de suporteri s-au dovedit întemeiate încă de la primele meciuri ale grupelor preliminarii.

Scandări rasiste

În timpul unui antrenament al echipei Olandei, jucătorii au auzit din tribune scandări rasiste, protagoniştii acestora fiind suporteri polonezi.

În timpul primului meci din grupa C, dintre Italia şi Spania, fotbalistul italian Mario Balotelli a fost constant ţinta scandărilor rasiste ale unora dintre suporterii spanioli, care au imitat ţipetele maimulţelor.

Patru zile mai târziu, situaţia s-a repetat la meciul Italiei împotriva Croaţiei.

Fanii croaţi, de această dată, l-au înjurat atunci cu vehemenţă, pe acelaşi Mario Balotelli.

Astfel de evenimente au atras critici dure din partea jucătorilor Olandei şi Italiei, care au cerut toleranţă zero faţă de scandările rasiste.

Alte probleme cu care s-au confruntat organizatorii Campionatului European de Fotbal au fost manifestările violente ale suporterilor, aşa-numitele acte de huliganism.

Suporteri ruşi, polonezi şi croaţi au fost din nou în centrul atenţiei.

O persoană decedată, peste 100 de huligani arestaţi, 10 persoane rănite uşor şi 6.000 de poliţişti mobilizaţi au prefaţat meciul de marţi, dintre Polonia şi Rusia.

Rusia-Cehia, a doua partidă a campionatului, şi Croaţia Irlanda au fost alte meciuri corelate cu manifestări violente.

Zece polonezi, trei irlandezi şi un croat au fost arestaţi pentru vandalizarea unei pieţe din Polonia, în timp ce 14 suporteri ruşi au fost reţinuţi, după ce i-au atacat pe cei care asigurau paza unui stadion.

Dincolo de temerile privitoare la manifestări violente, unii suporteri din vestul Europei au privit cu reţinere Ucraina, care, alături de Polonia, organizează Campionatul European de Fotbal.

Spre exemplu, reprezentanţi ai suporterilor londonezi au acuzat, conform publicaţiei Bloomberg, călătoriile lungi, scumpe şi fără zboruri directe, precum şi preţurile mari pe care trebuie să le plătească pentru cazare şi transport.


Etichete CE de fotbal 2012Euro 2012fotbalmanifestărirasismviolenţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live