Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

19 Aprilie 2014
Vizualizari: 1153
Comentează add

După tradiţie, ierarhii Bisericilor creştine, adresează de sărbătoarea Paştilor scrisori pastorale care sunt citite în biserici în prima sau a doua zi a sărbătorii.

Mesaje pascale ale liderilor religioşi din România Mesaje pascale ale liderilor religioşi din România - Conține audio

radio-romania-actualitati

Patriarhul Daniel al BOR s-a aplecat în acest an în mesajul său pascal asupra exemplului de credinţă dat de martiri, pornind de la ideea că: "există o legătură duhovnicească adâncă între iubirea jertfelnică a lui Hristos pentru umanitate, celebrată în Sfânta Euharistie, şi iubirea jertfelnică a Martirilor sau a Mucenicilor pentru Hristos".

Patriarhul a ales să vorbească despre martiri, inspirat de faptul că anul 2014 este în BOR An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Prea Fericitul Daniel trece în revistă exemplele unor martiri din primele secole, când creştinismul era prigonit, vorbeşte despre felul în care îi cinsteşte Biserica pe martiri, iar finalul pastoralei sale îl dedică Martirilor Brâncoveni de la acăror moarte mucenicească se împlinesc în 2014 300 de ani.

Patriarhul anunţă că în zilele de 20 şi 21 mai 2014 vor avea loc în Bucureşti procesiuni cu moaştele Martirilor Brâncoveni între Catedrala Patriarhală şi Biserica Sfântul Gheorghe Nou, acolo unde se află mormântul lui Constantin Brâncoveanu.

Ascultă un fragment din mesajul pascal al PF Daniel:

Arhiepiscopul romano - catolic de Bucureşti, Ioan Robu, se opreşte în mesajul său pascal asupra  mărturiei femeilor care au găsit mormântul lui Iisus gol.

"Mărturia femeilor dă o garanţie deosebită evenimentului extraordinar al Învierii, din moment ce ele, femeile, conform dreptului antic şi ebraic, nu erau apte să fie martori", spune IPS Ioan Robu.

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti remarcă în mesajul său pascal întâmplarea fericită de anul acesta când catolicii sărbătoresc Paştele la aceeaşi dată cu ortodocşii.

IPS Ioan Robu precizează că "Mărturia noastră nu stă doar în cuvinte şi în bucuria sărbătorii anuale a Paştelui, ci în întreaga noastră viaţă care a fost pusă în Cristos Cel pururi Viu şi prezent în noi şi în Biserică, învăţând şi luminând pe toţi cu învățătura sa şi hrănindu-ne cu Trupul şi Sângele său, în Sfânta Împărtăşanie."

Ascultă un fragment din mesajul pascal al IPS Ioan Robu:

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, cardinalul Lucian Mureşan subliniază în mesajul său pascal că a sărbători Paştele înseamnă a-L urma pe Isus Cel Înviat înspre Tatăl, în fiecare clipă.

"...Nu ajunge să participăm la bucuria din noaptea Învierii, doar cu o lumânare aprinsă în mână, mai mult sau mai puţin în interiorul bisericii, să răspundem preotului care trece prin mijlocul nostru: 'Adevărat a înviat!' şi să luăm la sfârşit din bucatele sfinţite cu această ocazie, pentru a ne întoarce mai apoi la vieţile noastre de dinainte, (...) cu alte cuvinte nu ajunge să fim doar 'informaţi' că un eveniment cu totul excepţional a avut loc", spune Cardinalul Lucian Mureşan.

Ierarhul greco-catolic îndeamnă ca bucuria şi lumina să nu rămână la lucrurile exterioare, ci să se nască în suflete. "Isus, cel ce poartă semnele biruinţei, să nu rămână la biserică în noaptea Învierii, ci să intre în vieţile noastre, în casele noastre, în existenţa de fiecare zi."

Ascultă mesajul pascal al PS Mihai Frăţilă, episcopul Vicariatului greco catolic de Bucureşti:

Ascultă mesajul pascal al preotul Parohiei Reformate din Bucureşti, Zsold Bela:


Etichete mesajpastiinvierepastoralareligiecrestinismmartirBrancoveanu

Articole cu teme similare:

Notice: Uninitialized string offset: 0 in /var/www/romania-actualitati.ro/html/lib/Cake/View/Helper/HtmlHelper.php on line 704 biserica-si-societatea---arhiva-audio

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live