Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

30 Iunie 2020
Vizualizari: 160
Comentează add

FRANCE 24: Angela Merkel l-a primit pe Emmanuel Macron înaintea începutului unei președinții germane a UE confruntate, din cauza coronavirusului, cu o criză fără precedent.

Merkel și Macron își reafirmă voința pentru un acord de relansare a UE

sergiu-stet

  Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel.    Foto: Arhivă.

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a primit luni pe președintele francez, Emmanuel Macron, înaintea unei președinții germane a UE confruntate cu o criză fără precedent cu pandemia Covid-19. Cei doi lideri și-au reînnoit voința de a colabora pentru a convinge restul UE în legătură cu un acord de relansare comun.

Întâlnire capitală pentru cuplul franco-german. Angela Merkel l-a primit luni, 29 iunie, pe Emmanuel Macron înaintea începutului unei președinții germane a UE confruntate, din cauza coronavirusului, cu o criză fără precedent de care înțelege să se ocupe cancelarul pentru a-și desăvârși moștenirea europeană.

La finalul întâlnirii, președintele francez și cancelarul german și-au reafirmat voința de a obține un acord de relansare comun al celor 27 din Uniunea Europeană.

 
"Am ajuns la un moment al adevărului pentru Europa”
 
”Am ajuns la un moment al adevărului pentru Europa. Și cu acest angajament franco-german rezolvat, putem face din el un moment de succes”, a declarat Emmanuel Macron luni.
 
Să găsim un acord “este prioritatea noastră absolută”, a continuat el. “Fără asta, Europa nu ar fi la înălțime. Și cred că acest lucru este posibil, începând din luna iulie”.
 
Angela Merkel a dorit ca acest acord să fie încheiat la Consiliul European din 17 și 18 iulie. “Sperăm că vom putea găsi o soluție, chiar dacă mai rămâne mult drum de parcurs”, a spus ea. Șeful statului s-a declarat de altfel “onorat” să fie primul lider străin care face o vizită cancelarului de la începutul crizei coronavirusului.
 
“Când mă uit la situație, văd în ce măsură s-au schimbat împrejurările în doi ani. Această criză pe care nimeni nu a prevăzut-o a pus totul, pe plan sanitar și pe plan economic, la grea încercare”, a declarat el, referindu-se la vizita sa din iunie 2018 la castelul Meseberg.
 
“Dar măsor de asemenea și mai ales amploarea progreselor făcute de cuplul franco-german. Niciodată nu am abandonat, atenuat sau neglijat această legătură de neînlocuit; niciodată”, a subliniat el.
 
Președintele Franței a propus de altfel să se “crească” obiectivele de reducere a emisiilor de gaz cu efect de seră pentru 2030 și “să se facă în așa fel încât planurile de relansare, cel european și cele naționale, să respecte aceste obiective”. “În această privință, mi se pare esențial ca banii pe care îi va aduce Europa țărilor care fac tranziția ecologică să fie strict condiționați de angajamente climatice precise, începând cu neutralitatea de carbon în 2050”, a adăugat el.
 
 
Multiple șantiere o așteaptă pe Angela Merkel
 
 
De la "Green Deal-ul" Comisiei Europene la Brexit, trecând prin problema migrației sau relațiile cu China și Statele Unite, șantierele nu vor lipsi, începând de la 1 iulie, pentru cancelarul german. Ea nu a mai asigurat președinția rotativă a UE din 2007.
 
Dar epidemia de Covid-19 și criza economică care decurge din ea vor constitui prioritatea următoarelor șase luni.
"Pandemia de coronavirus a bulversat lumea noastră, ca și planurile președinției germane”, a rezumat cancelarul la sfârșitul lui mai. Vrem să utilizăm această criză fără precedent pentru a pune în mișcare schimbări fără precedent în Uniunea Europeană”, a confirmat luni șeful diplomației germane, Heiko Maas, în fața Consiliului European de relații internaționale.
 
“Primele reflexe, inclusiv ale noastre, erau mai curând naționale și nu întotdeauna europene”, a recunoscut Angela Merkel, care intenționează de acum înainte să îndepărteze “pericolul ca o prăpastie să continue să se mărească în Europa”.
 
 
Un viraj al cancelarei?
 
 
Ea mizează de acum pe “solidaritate și ajutor reciproc” între cei 27. Un viraj de 180 de grade din partea liderei germane, acuzată pentru intransigența sa față de Grecia care era aproape de faliment în 2011. Cancelarul ar putea astfel “să se folosească de această președinție pentru a construi o moștenire”, potrivit unui diplomat european, care vorbește despre “cântecul lebedei”.
 
Angela Merkel, la putere de 15 ani, a programat într-adevăr să-și părăsească postul la sfârșitul lui 2021. Acuzată adesea de lipsă de curaj politic, ea a spart totuși un tabu german în materie de solidaritate financiară, propunându-i lui Emmanuel Macron un plan european de relansare de 500 de miliarde de euro. 
 
În special, cei doi lideri au propus ca el să fie finanțat de datorii europene mutualizate. Această inițiativă franco-germană a deschis calea unui plan estimat în final la 750 de miliarde de euro al Comisiei Europene, care se așteaptă totuși la negocieri dure în Europa.
 
“Suntem optimiști și hotărâți să obținem un acord bugetar în iulie”, vrea să creadă președinția franceză.
 
 
 Traducere: Gabriela Sîrbu/RADOR.
 

Etichete Angela MerkelEmmanuel MacronUEGermania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live