Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Titus Iordan

4 Decembrie 2013
Vizualizari: 2961
Comentează add

Un studiu realizat de cercetătorii români arată că merele din ţara noastră sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât cele din import.

Merele româneşti, "mai sănătoase" decât cele importate

titus-iordan

Mere din soiul Jonathan. Foto: wikipedia.org

Merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări, se arată într-un studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare - IBA Bucureşti, citat de Agerpres

Cercetătorii români au evidenţiat faptul că soiurile Jonathan şi Golden crescute în ţara noastră au aroma specifică mai intensă decât celelalte mere.

Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât cel polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât în mărul polonez.

Merele româneşti din soiul Golden sunt cu 22% mai dulci decât cele din Italia şi cu 14% faţă de cele turceşti.

Substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italieneşti şi cu 5% faţă de cele turceşti.

Consumul de mere, recomandat seara

"Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor ştiinţifice, există confirmarea acţiunii benefice a mărului: depurativ sangvin şi antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor şi înlesneşte arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecţiile aparatului respirator.

"Consumate seara merele au acţiune calmantă asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomandă şi în cazuri de surmenaj fizic şi psihic, anemie şi obezitate, demineralizare" precizează reprezentanţii Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) "Optimum Cibum".

Studiul mai evidenţiază faptul că merele au acţiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentraţia de pectină consumul a doua mere pe zi asigură prevenţia împotriva arterosclerozei şi infarctului.

Studiul, comandat de "Optimum Cibum", face parte dintr-un amplu program de cercetare şi monitorizare a pieţei agro-alimentare româneşti.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de ministerul agriculturii, producţia de mere a României a totalizat 435.414 tone în acest an, cu 24% mai mare decât în anul 2013, când s-a obţinut o cantitate de 350.774 tone.


Etichete merefructesănătatealimentaţieagriculturăproducţieJonathanGolden

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live