Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

6 Februarie 2014
Vizualizari: 1533
Comentează add

Guvernatorul BNR spune că România se află în centrul unui focar de instabilitate deoarece în afară de cele din Ucraina şi Turcia, "se mai profilează încă 2-3 crize în regiune".

Mediul extern, "risc pentru prognozele BNR"

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Banca Naţională creşte estimările privind ritmul scumpirilor până la sfârşitul acestui an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat astăzi raportul asupra inflaţiei, în cadrul căruia a punctat uşoara redresare a creditării în lei, dar şi creşterea economisirii, cu impact asupra consumului, în continuare scăzut.

Guvernatorul BNR a subliniat, în primul rând, faptul că, deşi inflaţia anuală se va situa la niveluri minime istoric în următoarele luni, de la jumătatea lui 2014 tendinţa va fi de creştere.

De aceea Banca Centrală şi-a revizuit prognoza anterioară privind nivelul creşterii preţurilor de consum pentru finalul anului de la 3% la 3,5%.

"Peste câteva zile veţi primi comunicatul Institutului Naţional de Statistică şi lumea va vedea că inflaţia în România va fi undeva, după aprecierile noastre, 0,6% - 0,7%. În martie va fi tot acolo, 0,6% - 0,7%, poate chiar mai puţin. Vor apărea şi analişti care vor spune, domnule deflaţia sau eu ştiu ce o să se mai spună.

"Banca trebuie să mai reducă dobânzile. Acestea sunt efecte statistice, nu trebuie să le dăm o importanţă mai mare decât au. Per total, balanţa riscurilor nu este însă aşa cum o vedem în prezent, ca inflaţia să fie mai scăzută decât traiectoria pe care noi am prognozat-o. Inflaţia va fi între 2% şi 3%, dar trebuie să o spunem, cu tendinţa să se ducă ceva mai sus", spune Mugur Isărescu.

Riscuri externe

Principalul risc la adresa realizării prognozelor formulate de către BNR vine din partea mediului extern, factor practic incontrolabil, Mugur Isărescu precizând că România se află în centrul unui focar de instabilitate, deoarece în afară de cele din Ucraina şi Turcia, se mai profilează încă două-trei crize în regiune.

În plus, faptul că 2014 este un an electoral, oferă specialiştilor BNR suficiente motive pentru incertitudini privind implementarea reformelor structurale în România.

Guvernatorul Băncii Centrale a reafirmat că revenirea cererii interne şi în special a consumului este mai lentă decât se spera, chiar dacă dinamica creditării a fost una pozitivă, pe seama unei uşoare creşteri a volumului împrumuturilor în lei, cele în valută consemnând o stagnare.

Mugur Isărescu a mai precizat că românii au început să economisească şi că Banca Naţională trebuie să fie atentă pentru a nu descuraja acest fenomen şi tocmai de aceea trebuie să existe prudenţă a reduce în continuare dobânda de politică monetară pentru a nu scădea şi mai mult dobânzile la depozitele bancare.


Etichete BNRMugur Isărescuinflaţiepreţuriconsumriscuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live