Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

17 Martie 2011
Vizualizari: 2125
Comentează add

Asociaţiile profesionale estimează că 68% dintre medici nu vor semna noul contract cadru cu CNAS. Situaţia ar putea face că pacienţii să plătească, de la 1 aprilie, asistenţa medicală primară.

Medicii de familie "refuză să semneze contractul cadru"

adriana-turea

Medicii de familie nemulţumiţi de noul sistem. Foto: Reuters.

Majoritatea medicilor de familie par decişi să nu semneze noul contract cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu două săptămâni înainte de expirarea celui aflat în derulare.

Numai joi, peste 20 de medici vâlceni au depus la Direcţia de Sănătate Publică cereri de eliberare a actelor necesare întocmirii dosarelor pentru a profesa în străinătate, nemulţumiţi de noile condiţii de finanţare.

Asociaţiile profesionale spun că sunt unele judeţe în care niciun medic nu va semna contractul şi estimează că la nivel naţional, aproape 70 la sută dintre medicii de familie vor refuza prevederile impuse de autorităţi.

Printre aceste prevederi se numără plafoanarea la eliberarea reţetelor gratuite şi compensate, desfăşurarea de activităţi suplimentare în centre de permanenţă şi îndeplinirea unor sarcini birocratice ca urmare a introducerii de noi sisteme informatice. 

Secretarul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctorul Sandra Alexiu, estimează că 68 la sută dintre medici nu vor semna noul contract cadru.

Această situaţie ar face ca doi din trei asiguraţi să fie nevoiţi să-şi schimbe medicul de familie sau să trebuiască să îşi plătească aproape toată asistenţa medicală primară, care în mod obişnuit este gratuită pentru asiguraţi şi familiile lor.

Medicul Sandra Alexiu susţine că în afară de faptul că va fi greu de găsit un medic de familie care să aibe contract cu CNAS care nici să nu aibă pe listă numărul maxim de pacienţi admis - de 2.200 de persoane - şi asiguratul să fie în evidenţa unui doctor de cel puţin şase luni, mecanismul în sine este greoi. 

"Nu e atât de simplu, pentru că trebuie să fi validat în sistemul informatic. Am pacienţi nevalidaţi de luni de zile. Am înscris nou-născuţi, sistemul îi validează după trei-patru luni. Îi consult, îi vaccinez, le dau reţete şi nu îmi validează consultaţiile decât după trei-patru luni. 

"Am pacienţi cărora nu pot să le acord asistenţă medicală, pentru că figurează în sistem ca neasiguraţi, deşi ei sunt plătitori, cu adeverinţă de salariat, uneori chiar plătitori direct la Casă şi, totuşi, nu au evidenţele puse la punct", a declarat Sandra Alexiu.  

Medicii anunţă că vor face voluntariat câteva săptămâni

Dacă totuşi se ajunge în situaţia de a plăti tot ce înseamnă relaţie cu medicul de familie, aceştia dau asigurări că vor face voluntariat timp de două săptămâni în cazul consultaţiilor, care la un cabinet privat, cum vor deveni multe dintre acestea, costă în jur de 50 de lei.

Nu există o lege a medicinei de familie private, spune doctor Sandra Alexiu, care atrage atenţia asupra unor lacune în legislaţia privind serviciile medicale.

Deşi i se opresc sumele aferente contribuţiei la fondul de sănătate, un asigurat ar urma să plătească de fiecare dată pentru o vizită la domiciliul pacientului, analizele medicale sau acordarea concediilor medicale şi în întregime pentru medicaţia care i se putea prescrie compensat sau gratuit.

"Tratamentul îl vor avea, dar nu compensat, în cazul în care nu au reuşit să îşi facă stocuri.

"Nu pot să vorbesc la nivel general, dar în experienţa mea, cât am reuşit să vorbesc cu pacienţii, am reuşit să-i conving să-şi poată procura medicamente, să aibă un stoc de două săptămâni, trei săptămâni, în acea perioadă să vedem cum putem să rezolvăm", a declarat secretarul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctor Sandra Alexiu. 

Asociaţiile pacienţilor spun că susţin demersul medicilor, chiar dacă aceasta înseamnă costuri în plus pentru ei şi anunţă că au început o campanie de informare în cabinete şi spitale.


Etichete Casa Naţională de Asigurări de Sănătatemedicidocotripacienţibugetcontract cadru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live