Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

26 Noiembrie 2020
Vizualizari: 376
Comentează add

În județul Botoșani, secţiile de neonatologie şi terapie intensivă neonatală sunt supraaglomerate, iar medicii suprasolicitaţi.

Medici suprasolicitaţi şi în judeţul Botoşani

florin-lepadatu

 Maternitatea Giulești. Foto: Agerpres.

În județul Botoșani, sunt tot mai multe cazuri de naşteri premature, majoritatea mamelor care nu duc sarcinile până la capăt fiind de la sat.

Din cauza situaţiei economice precare şi a unui mediu familial marcat de abuzuri, peste 40% dintre bebeluşi au mai puţin de 1,5 kg la naştere şi trăiesc în primele zile de viaţă la terapie intensivă, unii chiar intubaţi.

Secţiile de neonatologie din judeţ se confruntă şi cu o lipsă de personal, iar medicii care lucrează aici fac cu greu faţă - ne spune corespondenta RRA, Gina Poenaru: "În Maternitatea din Botoșani s-au născut în primele 10 luni ale acestui an 2.140 de copii, iar 10% dintre ei au venit pe lume înainte de termen.

Cauzele sunt diverse și au la bază sărăcia și lipsa de educație, dar și accesul greoi la servicii sanitare. Doctor Boloteanu, şefa Secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani:"Nu este o rea intenţie din partea acestor femei.

Pur şi simplu, le este destul de greu să ajungă la un consult medical.

Un singur consult nu este destul, se duc la medicul de familie, care le trimite mai departe, la fel, medicul specialist este la câţiva zeci de kilometri şi atunci este un cerc vicios. "

Între mamele care au adus pe lume copii prematuri sunt şi cele care nu-şi urmăresc sarcina, nu se alimentează corect, nu se menajează sau sunt victimele abuzurilor şi neglijenţei în familie.

Felicia Mihai, şef  Complex Servicii Comunitare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului:"Dacă viitoarea mamă locuieşte într-o familie în care nu se simte securizată, în care nu are venituri minime care să-i asigure alimentaţia necesară, specială, pentru perioada sarcinii, cu siguranţă că există riscul unei naşteri premature a unui copil cu probleme de sănătate."

Copiii prematuri sunt insuficient dezvltaţi, cu diverse probleme, iar medicii fac eforturi enorme să-i trimită acasă sănătoşi.

Secţiile de neonatologie şi terapie intensivă neonatală sunt supraaglomerate, iar medicii suprasolicitaţi."


Etichete maternitatenou născuţibebeluşi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live