Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

1 August 2018
Vizualizari: 661
Comentează add

CNCD a amendat Spitalul Judeţean din Timişoara, iar unul din medici a primit avertisment, după ce medicul a umilit o elevă pentru că nu vorbea bine limba română.

Medic timişorean avertizat de CNCD pentru că a umilit o elevă maghiară

sergiu-stet

 Foto: Arhivă.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat Spitalul Judeţean din Timişoara, iar unul din medicii sportivi care lucrează aici a primit avertisment, după ce cadrul medical a umilit o elevă pentru că aceasta nu vorbea bine limba română,  a comunicat marţi Serviciul de Asistenţă Juridică în Domeniul Minorităţilor "Mikó Imre" (MIJSZ) al UDMR.
 
MTI preluat de RADOR transmite că amenda este în cuantum de 2.000 de lei, iar CNCD a somat instituţia medicală să respecte drepturile pacienţilor. Cadrul legislativ ce reglementează aceste drepturi prevede că un pacient are dreptul să fie informat cu privire la starea sa de sănătate, rezultatul examinării, precum şi despre eventualele pericole şi riscuri ce pot apărea.
 
Toate aceste informaţii trebuie comunicate pacientului în mod repectuos, cât mai pe înţelesul său, iar în cazul în care bolnavul nu vorbeşte limba română, comunicarea trebuie făcută pe limba sa maternă sau într-o limbă pe care acesta o vorbeşte - se arată în comunicatul MIJSZ.
 
Cazul a ajuns în atenţia publică în luna februarie, în urma unui articol publicat de antrenorul din Târgu Secuiesc, Alpár Farkas, în cotidianul "Székely Hírmondó". Potrivit antrenorului, eleva Clubului Şcolar Sportiv "Mózes Nagy", grupa de vârstă 14 ani, a participat la semifinalele Campionatului Naţional de Baschet organizat la Timişoara, iar câţiva jucători nu aveau avizul medicului sportiv necesar validării participării la competiţie, motiv pentru care acesta a fost eliberat la faţa locului.
 
“Cardiologul examinator a umilit până la extreme o elevă de a mea, pe motiv că fetiţa de 12 ani nu vorbeşte limba română. Pe verso-ul fişei medicale a scris că acel copil care nu vorbeşte limba română să nu călătorească cu echipa”, susţinea atunci antrenorul.
 
Ulterior, medicul sportiv a afirmat că ar fi cazul ca eleva să vorbească limba română. După aflarea cazului, MIJSZ a depus o sesizare la CNCD. Deputatul UDMR, Erika Benkő, directorul MIJSZ, consideră că amenda este prea mică în comparaţie cu discriminarea petrecută, însă a salutat decizia autorităţilor, care stabileşte că a avut loc o discriminare.
 
“Vom proceda la fel şi în viitor, în toate cazurile de discriminare lingvistică sau etnică ale comunităţii maghiare”, a promis deputatul UDMR de Covasna. Un incident asemănător a avut loc în urmă cu doi ani şi la Cluj-Napoca. Atunci, o fată de 17 ani din comuna covăsneană Tălişoara a ajuns în urma unui accident la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde a fost umilită pentru că nu vorbea bine limba română, iar medicul a refuzat să comunice cu ea prin interemediul unui translator.
 
Atunci CNCD a stabilit că pacienta a fost discriminată din punct de vedere lingvistic şi etnic, amendând medicul cu 1.000 de lei şi spitalul cu 2.000 de lei.

Etichete CNCDDiscriminareMikó ImresecuiTârgu SecuiescAlpár Farkas,Székely HírmondóMózes NagyErika Benkő

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live