Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mecanismul Unic de Rezoluţie, în vigoare de la începutul anului

Mecanismul Unic de Rezoluţie este un instrument al Uniunii Europene care va consolida rezistenţa sistemului financiar şi va ajuta la evitarea unor crize viitoare.

Mecanismul Unic de Rezoluţie, în vigoare de la începutul anului

Articol de Gabriela Tătărău, 05 Ianuarie 2016, 10:39

Mecanismul Unic de Rezoluţie a devenit complet operaţional de la începutul anului.

Acesta este unul dintre cei trei piloni principali ai Uniunii Bancare Europene.

Mecanismul Unic de Rezoluţie este un instrument al Uniunii Europene care va consolida rezistenţa sistemului financiar şi va ajuta la evitarea unor crize viitoare, prin rezolvarea rapidă şi eficientă a problemelor majore ale băncilor locale sau transfrontaliere, cu costuri minime pentru contribuabili şi pentru economia reală.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Astfel, procedura de salvare a unei bănci, sau chiar cea de faliment, vor fi gestionate de o autoritate europeană finanţată dintr-un fond de 55 de miliarde de euro, constituit prin contribuţiile băncilor.

Pierderile bancare vor fi acoperite de acţionari şi de deţinătorii de obligaţiuni. Normele intrate acum în vigoare sunt obligatorii pentru statele din zona euro, dar se vor aplica şi altor membri ai Uniunii Europene care aleg să adere la Uniunea Bancară.

Element esenţial al Uniunii Bancare, Mecanismul Unic de Rezoluţie este compus dintr-o autoritate europeană, numită Comitet unic de rezoluţie, şi un Fond unic de rezoluţie, finanţat de sectorul bancar.

Principalele obiective ale acestui mecanism sunt consolidarea încrederii în sectorul bancar, prevenirea situaţiilor de panică bancară, minimizarea relaţiei negative dintre bănci şi datoriile suverane, precum şi eliminarea fragmentării serviciilor financiare de pe piaţa internă.

Comisarul Jonathan Hill, responsabil pentru Stabilitate Financiară, a arătat că "Uniunea Bancară avea deja instrumentele necesare pentru supravegherea băncilor din zona euro, iar acum există şi un sistem pentru rezolvarea problemelor băncilor şi pentru plata procedurilor de salvare sau de faliment, astfel încât contribuabilii să fie protejaţi. Greşelile băncilor nu vor mai apăsa pe umerii celor mulţi, a mai spus Comisarul Jonathan Hill.

Fondul Unic de Rezoluţie va fi construit pe o perioadă de 8 ani, cu contribuţii din sistemul bancar.

România şi-a exprimat angajamentul de a face parte din Uniunea Bancară Europeană, dar trebuie menţionat faptul că sistemul bancar din ţara noastră s-a dovedit rezistent pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru susţinerea acestuia.