Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Februarie 2021
Vizualizari: 246
Comentează add

Mecanismul de redresare al UE, adoptat cu majoritate covârșitoare de voturi de Parlamentul European.

Mecanismul de redresare al UE, adoptat de Parlamentul European

florin-lepadatu

      Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

Mecanismul de redresare al Uniunii Europene, în valoare de peste 672 de miliarde de euro, ar putea intra în vigoare în a doua jumătate a acestui luni, după ce Parlamentul European l-a adoptat cu majoritate covârșitoare de voturi și urmează să fie aprobat și în Consiliu.

Între timp, statele membre trebuie să aibă pregătite și evaluate de Comisia Europeană planurile naționale de redresare în baza cărora vor accesa fondurile alocate.

Potrivit reporterului RRA, 13% din sume sunt disponibile imediat, iar 70%  trebuie contractate până la sfârșitul anului viitor.

România va primi 30,44 de miliarde de euro prin acest mecanism pentru reforme și investiții.

Carmen Gavrilă relatează: "Banii nu pot fi folosiți pentru a acoperi deficite și cheltuieli bugetare, ci trebuie să respecte un set de criterii și priorități stabilite de Comisia Europeană în acord cu statele membre. Astfel, planurile naționale de redresare trebuie să cuprindă proiecte în domenii ca: tranziția verde, transformarea digitală, coeziunea economică, productivitatea și competitivitatea, coeziunea socială și teritorială, reziliența sanitară, economică, socială și instituțională și politicile pentru generația viitoare, mai precis educație și dezvoltare de aptitudini. De exemplu, în domeniul sănătății, România poate investi fonduri în modernizarea spitalelor sau construirea unora noi. Cel puțin 37% din sumele pentru investiții și reforme în planurile naționale de redresare trebuie dedicate obiectivelor climatice și cel puțin 20% pentru tranziția digitală. O altă condiție importantă este securitatea uniunii. De exemplu, banii nu pot fi investiți în rețele 5G ale unor companii considerate ostile din țări din afara Uniunii.", potrivit Rador.


Etichete Parlamentul Europeanparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live