Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mecanism permanent de relocalizare a solicitanţilor de azil între țările UE

Gestionarea migranţilor, sosiţi în număr mare în Europa, în ultimele luni, prezenţa unor grupări teroriste pe continent, sunt provocări majore, lăsate moştenire de 2015.

Mecanism permanent de relocalizare a solicitanţilor de azil între țările UE

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Ianuarie 2016, 09:24

Imigraţia, lupta împotriva terorismului, securitatea cetăţenilor, fiscalitatea sunt doar câteva dintre priorităţile Parlamentului în anul care tocmai a început.

Gestionarea migranţilor, sosiţi în număr mare în Europa, în ultimele luni, prezenţa unor grupări teroriste pe continent, ale căror conexiuni au fost descoperite după atentatele din noiembrie de la Paris, cu efecte negative asupra siguranţei cetăţenilor, la care se adaugă numeroasele probleme economice şi financiare, nerezolvate toate după criză, sunt provocări majore, lăsate moştenire de 2015, care vor continua să solicite autorităţile europene şi pe cele din ţările membre şi în 2016.

Fixarea agendei de lucru pentru anul în curs a fost tema primei reuniuni a europarlamentarilor, care şi-au reluat săptămâna aceasta activitatea, după vacanţa de iarnă.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Astfel, în lunile imediat următoare, pe masa de lucru a Parlamentului European se vor afla propunerile Comisiei privind punerea în practică a unui mecanism permanent de relocalizare a solicitanţilor de azil între ţările Uniunii.

Unele sunt pur şi simplu copleşite de numărul mare de imigranţi sosiţi pe teritoriul lor, iar Bruxellesul doreşte ca toate statele membre să participe la acest efort şi să primească refugiaţi.

În paralel, Parlamentul trebuie să se pronunţe asupra altei iniţiative a Comisiei, ce propune înfiinţarea unei noi agenţii europene, care să aibă puteri mai mari în gestionarea frontierelor Uniunii.

În domeniul securităţii şi protecţiei datelor, euro-deputaţii trebuie să dea votul final pentru accesul şi utilizarea de către autorităţi a datelor pasagerilor care călătoresc cu avionul, în scopul prevenirii unor eventuale atacuri teroriste.

Totodată, măsurile de creştere a competențelor serviciului Europol în lupta împotriva terorismului, asupra cărora au căzut de acord Parlamentul European și guvernele naţionale în 2015, vor fi votate, în plen, în primăvară.

Pentru sectorul economic, este în dezbatere, între altele, modificarea prevederilor privind impozitul pe profit, astfel încât multinaționalele să plătească impozite echitabile, în țările în care obţin profituri şi nu în cele în care îşi declară sediul.

2016 ar trebui să fie şi anul în care vor fi implementate măsurile de combatere a schimbărilor climatice, în urma Acordului de la Paris, din decembrie, care a instituit obiective pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la nivel mondial, aplicabile după anul 2020.