Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Leni Trandafir, Magdalena Stoicia

5 Octombrie 2012

Programele OMS pentru persoanele cu dizabilităţi

Matinal de duminică, 7 octombrie

 

În data de 9 octombrie, Societatea Română de Medicină Fizică şi Recuperare Medicală, care împlineşte 90 de ani de existenţă, organizează un eveniment la Palatul Parlamentului, în care va fi prezentat un  Raport asupra situaţiei pe plan mondial a persoanelor cu dizabilităţi, raport întocmit pe parcursul a peste 3 ani, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sprijinită de Banca Mondială.

Doctorul Mihai Berteanu, preşedintele Societăţii de Medicină şi Recuperare a declarat că problemele persoanelor cu dizabilităţi sunt multe, grele şi insuficient cunoscute de societate, de factorii de decizie din lumea politică, care ar putea contribui la conştientizarea şi abordarea corectă a situaţiei acestor persoane. „Dizabilitatea este complexă, multifuncţională, dinamică şi diferită pentru fiecare persoană în parte”.

Dr. Victor Olsavszky, şeful biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consideră că trebuie să ne schimbăm optica asupra abordării problemelor persoanelor cu dizabilităţi, care trebuie să fie asistate şi sprijinite în tratamentul, recuperarea şi reintegrarea în viaţa socială normală şi în muncă. Legile nu sunt cele mai importante, pentru că dacă nu există finanţare şi reintegrare socială şi în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, totul este în zadar.

Doamna Monica Stanciu, expert în problemele persoanelor cu dizabilităţi, beneficiar direct al programelor propuse de OMS a adus în atenţie necesitatea creării unor servicii competente de asistenţă medicală şi de informare, absolut necesare pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru însoţitorii lor. Schimbarea mentalităţilor privind dizabilităţile, implicarea fiecărui cetăţean, ar fi o soluţie imediată şi la îndemâna fiecăruia dintre noi.     

  

 


Etichete Organizaţia Mondială a SănătăţiiOMSpersoane cu dizabilităţidr. Mihai Berteanudr. Victor Olsavszky

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live