Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Leni Trandafir, Magdalena Stoicia

26 Octombrie 2012

România - pe harta energetică datorită resurselor de petrol și gaze

Matinal de duminică, 28 octombrie

Duminică, 28 octombrie, ascultătorii Radio România Actualităţi au putut urmări un interviu acordat în exclusivitate pentru emisiunea Matinal, de dr. Ionuţ Purica, expert pentru energie şi mediu în cadrul Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române.

În anul 1857, România era primul stat din lume care raporta o producţie de 275 de tone de petrol, după care au urmat state ca Texas şi Pennsylvania. Acest lucru ne conferă o experienţă de peste 150 de ani în exploatarea petrolului şi peste 100 de ani în cea a gazelor naturale.

Vestea bună este că noile descoperiri de gaze, făcute în Platforma Mării Negre, sunt estimate între minimum 42 şi maximum 84 miliarde de metri cubi, cantitate ce poate crea o independenţă energetică a României pe 14 ani şi pot conduce la scăderea preţului gazului.

O sursă de câştig importantă ar putea deveni exportul de gaze, pe care România l-ar putea face prin conductele noi care vor lega România de Uniunea Europeană, aflat în derulare.

Un alt proiect important este legat de prospectarea rezervelor şi posibilităţilor de exploatare a gazului de şist, un proiect controversat, aflat încă în dezbatere. Asumându-ne corect riscurile, se poate produce energie în mod curat şi sigur, iar publicul ar trebui pus în situaţia de a se informa şi documenta înainte de a-şi forma o opinie pro sau contra. Situaţia seamănă cu rezistenţa la introducerea energiei nucleare, care a devenit o sursă alternativă de energie care s-a dezvoltat peste tot în lume.

Progresul României, spune dr. Ionuţ Purica, poate fi realizat prin exploatarea judicioasă, prin programe strategice a resurselor energetice, industriale, agricole şi de forţă de muncă. „Când constaţi că ai resurse şi posibilitatea unei economii care poate să crească şi nişte beneficii pe care le poţi obţine, poate acţiona unitatea şi apărarea naţională a acestora”.


Etichete petrol gazeresursedr. Ionuț Purica

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live