Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ COPII! Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Leni Trandafir, Magdalena Stoicia

16 Noiembrie 2012

Marius Iuraşcu şi Adrian Lustig despre cinematografia românească

Matinal de duminică, 18 noiembrie

În Matinalul de duminică, 18 noiembrie, de la România Actualităţi, ascultătorii au putut afla din interviul cu Marius Iuraşcu, directorul „România Film” de ce se află în greva foamei salariaţii acestei instituţii.

Dacă până în anul 2000, în ţară existau 800 de săli de cinema, s-a ajuns la o situaţie dezastruoasă din cauza lipsei de fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea acestor săli şi după apariţia multiplexurilor private din mall-uri.

139 de săli de cinema au fost trecute în anul 2008 în administrarea primăriilor, din care funcţionează doar 4. România Film aşteaptă să preia aceste săli, să le digitalizeze, aşa cum a făcut-o la Cluj, Ploieşti şi Bucureşti şi să le redea în circuit, pentru că s-a dovedit un proiect de succes.

În oraşele mici, unde nu există multiplexuri, sălile sunt rentabile, iar publicul doreşte să meargă la cinema, pentru că preţurile la bilete sunt mici şi accesibile tuturor. Marius Iuraşcu a declarat că regizorii, producătorii şi actorii români ar trebuie să se implice în salvarea cinematografelor româneşti.

Scenaristul Adrian Lustig a spus că ne aflăm într-un paradox: filmul românesc, atât de premiat la festivalurile internaţionale, nu este promovat cum trebuie în ţară şi nu este urmărit de publicul românesc, aşa cum ar merita.

Filmul său „Nunta mută” a avut de 7 ori mai mulţi spectatori în Franţa decât în România. Adrian Lustig consideră că statul român ar trebui să investească mai mult în cultură în general şi în cinematografie, să-şi menţină reţeaua de săli de distribuţie. Filmul „Minte-mă frumos” este un exemplu de succes, care a bătut recordurile de încasări după 1990, arătând că spectatorii îşi doresc să vadă comedii. În încheierea interviului a dezvăluit că lucrează la o nouă comedie „Funeralii fericite”, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal şi regizor, alături de alţi actori iubiţi de publicul românesc.  


Etichete Adrian LustigscenaristMarius IuraşcuRomânia Filmcinematografiefilme

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live