Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Bădescu

29 Aprilie 2014
Vizualizari: 3217
Comentează add

Într-una dintre cele două maternităţi din judeţul Mehedinţi sunt condiţii insalubre şi aparatură de aproape 30 de ani iar a doua maternitate este închisă din cauza unei anchete.

Maternităţile, o problemă pentru locuitorii din Mehedinţi

mihai-badescu

Foto arhivă

În judeţul Mehedinţi există două maternităţi dar nici una dintre ele nu răspunde nevoilor pacienţilor şi medicilor. În unitatea sanitară unde se produc anual câteva mii de naşteri şi au loc intervenţii de specialitate sunt condiţii insalubre şi aparatură de aproape 30 de ani.

Clădirea recent construită pentru aceste servicii nu poate fi folosită, după ce procurorii anticorupţie au deschis o anchetă pe marginea întocmirii contractului de achiziţie a echipamentele.

Femeile se tem pentru sănătatea lor şi a copiilor lor iar cadrele medicale susţin că întâmpină dificultăţi mari în principal în asigurarea primului ajutor.

În Maternitatea din Drobeta-Turnu Severin 2.500 de copii vin anual pe lume în condiţii mai rele decât cele dinainte de 1990.

"Condiţiile sunt dezastruoase, plin de pisici, nu sunt becuri la baie, de igienă nu mai vorbim, e catastrofal. Groaznic! Mă tem de o infecţie foarte puternică şi pentru ea şi pentru copil, pentru că sunt condiţii groaznice", reclama o pacienta.

Dincolo de clădirea dărăpănată şi pereţi care cad şi lifturi nesigure, aparatura este foarte veche, spune Elena Hinoveanu, şef de secţie.

"E o clădire veche, e destul de improprie, în care noi am funcţionat atâta amar de timp. Cred că a ajuns la stadiul în care nu se mai poate repara. Aparatura este cam la fel, 20-30 de ani", spune Elena Hinoveanu.

Anchetă DNA la a doua maternitate

Medicii nu pot interveni la timp nici în situaţiile de urgenţă, spune medicul Ramona Popovici.

"Laboratorul e bun, dar e departe. Noţiunea de urgenţă la noi înseamnă cel puţin o jumătate de oră... faptul că trebuie să sunăm după ambulanţă, acre este sau nu disponibilă, care costă, să avem asigurate analizele la timp. La fel, în cazul transfuziilor este o întreagă distracţie să beneficiezi de o pungă de sânge.

"Anasteziştii, în timpul când nu există gardă, până la ora 1:00 avem aici anestezist, apoi trebuie chemat. Vine, nu vine, poate nu poate. Pe mine asta mă deranjează cel mai tare, faptul că suntem rupţi de restul lumii", spune Ramona Popovici.

În oraş există o maternitate nouă, dar fără aparatură medicală, iar contractul încheiat pentru utilare face obiectul unei anchete DNA, spune Doina Borugă, manager Spitalul Judeţean.

"Situaţia contractului, cel de livrare de echipamente, este suspendat, având în vedere că este o anchetă în derulare", spune Doina Borugă.

Soluţia utilării Maternităţii din Turnu Severin ar fi acum ca banii să vină de la Ministerul Sănătăţii.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, ne-a declarat că reabilitarea vechii maternităţi nu se mai justifică, întrucât clădirea este foarte degradată şi există deja una nouă cu aceeaşi destinaţie, chiar dacă nu poate fi folosită în prezent.

Săptămâna trecută, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la Turnu Severin, că vor fi căutate soluţii pentru remedierea situaţiei.


Etichete maternitateMehedinţiaparaturăspitalElena HinoveanuRamona PopoviciDoina BorugăAladin Georgescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live