Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri sporite de protecţie în faţa atacurilor cibernetice

Sfaturile europarlamentarilor din Comisia pentru piaţa internă sunt adresate în mod special companiilor din sectorul energetic, transport, domeniul bancar sau sănătate.

Măsuri sporite de protecţie în faţa atacurilor cibernetice

Articol de Mihaela Mihai, 19 Ianuarie 2016, 11:05

Companii din domenii-cheie ale economiei comunitare ar trebui să ia măsuri sporite de protecţie în faţa atacurilor cibernetice.

Recomandarea a fost făcută de Comisia pentru piaţa internă a Parlamentului European.

Sfaturile europarlamentarilor din Comisia pentru piaţa internă sunt adresate în mod special companiilor din sectorul energetic, transport, domeniul bancar sau sănătate.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Sunt vizate, de asemenea, motoarele de cutare şi companiile de stocare de tip cloud.

Toate aceste întreprinderi ar trebui să asigure infrastructuri IT care pot rezista atacurilor cibernetice şi să raporteze astfel de incidente.

Regulile aprobate în Comisia pentru piaţa internă a legislativului comunitar, cu 34 de voturi pentru şi două împotrivă, sunt cuprinse şi într-un nou proiect de directivă europeană, care a făcut obiectul unui acord provizoriu încheiat în decembrie de preşedinţia luxemburgheză de la acea dată a Consiliului European şi Parlamentul comunitar.

Noul proiect de directivă cuprinde norme comune de consolidare a securităţii reţelelor şi informaţiilor în Uniune, plecând de la realitatea că este nevoie de o armonizare a legislaţiei în toată Europa şi de o îmbunătăţire a cooperării între statele membre, într-o perioadă în care, odată cu extinderea mediului digital, creşte şi frauda online.

Ameninţările sunt numeroase şi vizează persoane fizice, juridice, întreprinderi şi autorităţi publice.

Potrivit Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor ia Informaţiilor, problemele tehnice, dar şi atacurile cibernetice pot provoca pierderi anuale de aproape 340 de miliarde de euro întreprinderilor europene.

În paralel, potrivit unui eurobarometru publicat anul trecut, 89% din totalul utilizatorilor de internet din Uniunea Europeană evită divulgara informaţiilor personale online. În faţa acestor probleme, noul proiect de directivă cere fiecărui stat membru în parte să pună în practică o strategie naţională în materie de securitate cibernetică şi să creeze o echipă de intervenţie pentru a gestiona incidentele şi riscurile.

Proiectul de directivă are acum nevoie de aprobarea formală a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii.

După ce va fi publicat în jurnalul oficial al forului comunitar va intra în vigoare.

Statele membre vor avea 21 de luni la dispoziţie să implementeze directiva în legile naţionale.