Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor

Liderii europeni, reuniţi la Paris, au cerut accelerarea adoptării de măsuri menite să reducă rata şomajului în rândul tinerilor europeni.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 14 Noiembrie 2013, 16:44

Liderii europeni, reuniţi la Paris, la conferinţa "Promovarea ocupării tinerilor în Europa", au cerut accelerarea adoptării de măsuri menite să reducă rata şomajului în rândul tinerilor, în condiţiile în care aproape 6 milioane de europeni cu vârste mai mici de 25 de ani nu au, în prezent, un loc de muncă.

Majoritatea şefilor de state europene, dar şi liderii instituţiilor comunitare au examinat diverse variante de combatere a şomajului în rândul tinerilor - consecinţa cea mai gravă a crizei economice europene.

Participanţii şi-au exprimat voinţa politică în vederea limitării acestui fenomen în următorii ani.

Audio: Măsuri pentru reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor europeni.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a salutat mobilizarea liderilor din blocul comunitar:

"Tema şomajului printre tineri reprezintă cu mult mai mult decât o simplă temă şi pe viitor vom reveni asupra acestei probleme la Consiliul European ori de câte ori va fi nevoie. Nu putem face altfel din punct de vedere uman, economic, social şi politic.

"În luna iunie am cerut tuturor părţilor implicate să se mobilizeze pentru a permite tinerilor europeni care sunt motivaţi să găsească un loc de muncă sau să-şi continue pregătirea. Şi conferinţa de azi confirmă nivelul de mobilizare şi de implicare", a declarat Herman Van Rompuy.

În total, Europa a pus la dispoziţie între 40 şi 45 de miliarde de euro pentru următorii trei ani, instituind şi o aşa-numită garanţie pentru tineret, în baza căreia niciun tânăr din Uniune nu va trebui să aştepte mai mult de patru luni fără să primească o ofertă de angajare sau de formare profesională.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a enumerat şi alte măsuri concrete:

"Am anticipat punerea în practică a iniţiativei "Locuri de muncă pentru tineri", mobilizând din 2014 şi 2015 cele 6 miliarde de euro prevăzute, ba chiar 8 miliarde. În afară de acest program putem utiliza 7 milioane de euro din Fondul Social European. Oferim de asemenea pentru 4 milioane de studenţi şi ucenici o perspectivă de mobilitate în cadrul programului Erasmus Plus, un program dotat cu 14,7 miliarde de euro până în 2020.

"Aşadar, aceasta este noutatea. În afara programului Erasmus pentru studenţi, avem acum şi un program Erasmus pentru ucenici şi există şi sistemul EURES, prin care statele membre îşi anunţă, schimbă între ele ofertele de serviciu la scara întregii Uniuni Europene", a spus José Manuel Barroso.

La summit a fost abordată şi directiva pentru reglementarea detaşării temporare a unui salariat dintr-o ţară a Uniunii în alta, şeful Executivului european şi preşedintele Hollande căzând de acord asupra combaterii abuzurilor în aplicarea ei.

Guvernul de la Paris doreşte ca această directivă să cuprindă măsuri împotriva "concurenţei neloiale" a lucrătorilor din ţările cu salarii reduse.