Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru prevenirea şi descurajarea muncii nedeclarate

Miniştrii europeni ai muncii au căzut de acord joi, la Bruxelles, asupra unui set de măsuri pentru prevenirea şi descurajarea muncii nedeclarate.

Măsuri pentru prevenirea şi descurajarea muncii nedeclarate
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Octombrie 2014, 11:06

Munca nedeclarată este definită drept "o activitate remunerată, dar care nu este declarată autorităţilor publice şi pentru care nu se plătesc taxele aferente".

Conform unui sondaj Eurobarometru, din 2013, aproximativ 11% dintre europeni au recunoscut că au achiziţionat bunuri sau servicii care presupuneau muncă nedeclarată, în timp ce 4% au spus că au prestat ei înşişi astfel de munci.

Pachetul privind ocuparea forţei de muncă, adoptat de Comisie în 2012, a evidenţiat faptul că transformarea muncii neoficiale în muncă cu forme legale ar putea contribui la reducerea şomajului şi a recomandat o cooperare mai strânsă între statele membre.

Audio: Măsuri pentru prevenirea şi descurajarea muncii nedeclarate. (Euranet Plus)

La rândul său, Parlamentul European a făcut apel, la începutul acestui an, la o colaborare mai intensă între inspectoratele de muncă din ţările Uniunii, în vederea combaterii acestui fenomen.

Miniştrii din Consiliul Ocuparea Forţei de Muncă şi Politică Socială au ajuns, joi, la un acord privind crearea unei platforme europene, având menirea de a preveni şi descuraja munca nedeclarată.

Aici se vor reuni diverse organisme naţionale de asigurare a respectării legislaţiei implicate în combaterea muncii nedeclarate, fenomen care afectează grav condiţiile de lucru, concurenţa echitabilă şi bugetele publice din Uniune.

Şi este vorba despre inspectoratele de muncă şi de securitate socială, autorităţi fiscale şi cele responsabile de migraţie, precum şi reprezentanţii angajatorilor şi ai angajaţilor.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, platforma va umple un gol existent la nivelul Uniunii, unde, până în prezent, problema muncii nedeclarate se discuta sporadic şi în mod necoordonat în diferite comitete şi grupuri de lucru.

Concret, noua platformă se doreşte un forum în care experţii ar putea face schimb de informaţii şi de bune practici, ar examina instrumentele naţionale şi europene, pentru a identifica problemele comune, generate de munca nedeclarată şi de fenomenul înrudit cu ea, respectiv activitatea fals declarată ca fiind independentă, abordând inclusiv aspecte transfrontaliere.

Tot prin intermediul noii platforme, se va îmbunătăţi schimbul de date între administraţiile naţionale, se vor putea face inspecţii comune, se vor organiza sesiuni de instruire şi alte activităţi, cum ar fi campanii europene şi adoptarea de strategii regionale sau paneuropene.