Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru lupta împotriva criminalității în cyber-spațiu

Miniștrii justiției din țările Uniunii Europene au adoptat un set de măsuri practice și un calendar de acțiune pentru lupta împotriva criminalității în cyber-spațiu.

Măsuri pentru lupta împotriva criminalității în cyber-spațiu

Articol de Gabriela Tătărău, 11 Iunie 2016, 08:13

Miniștrii justiției din țările Uniunii Europene au adoptat un set de măsuri practice și un calendar de acțiune pentru lupta împotriva criminalității în cyber-spațiu.

Securizarea eficientă a sistemelor informate constituie un pas de o importanță esențială în lupta împotriva terorismului și a altor activități criminale în sau prin intermediul cyber-spațiului.

Pentru îmbunătățirea sistemelor de justiție in cyber-spațiu, Consiliul de miniștri a stabilit măsuri concrete și planuri de acțiune în trei direcții principale. Prima direcţie este realizarea unor proceduri de asistență juridică mutuală și de recunoaștere reciprocă, atunci când e cazul, în probleme legate de cyber-spațiu, prin folosirea unor formate și instrumente electronice standardizate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În acelaşi timp pentru îmbunătățită cooperarea cu furnizorii de servicii, prin dezvoltarea, împreună cu ei, a unui cadru comun pentru protejarea şi verificarea unor categorii specifice de date.

A treia direcţie de acţiune o reprezintă implicarea tuturor factorilor cu posibile legături cu acest domeniu în procesul de întărire a jurisdicției în cyber-spațiu.

Unele dintre măsurile stabilite în concluziile reuniunii din această săptămână pot fi implementate imediat, în timp ce pentru altele este nevoie de aprofundare și sprijin politic.

Din acest motiv, miniștrii de justiție au organizat și o dezbatere politică pe două subiecte specifice: posibilele motivații care pot fi aplicate în cyber-spațiu pentru întărirea justiţiei și o tratare diferită a unor categorii specifice de date în procedurile criminalistice. Consiliul solicită Comisiei Europene să-și prezinte opiniile pe aceste teme până în Iunie 2017.

Concluziile adoptate de Consiliu, creează cadrul formal pentru dezvoltarea reţelei de autorităţi judecătoreşti şi de experţi în cyber-spaţiu, susţinută de Eurojust.

Obiectivul acestei rețele este facilitarea schimbului de experiență, de bune practici și alte cunoștințe relevante referitoare la investigarea și urmărirea crimelor din cyber-spațiu.

Ministerele de justiție din statele membre ale Uniunii Europene au început, în ianuarie, să dezvolte soluții care să permită investigații eficiente în cyber-spațiu. Însă după atacurile teroriste din Bruxelles, din 22 Martie 2016, miniștrii de justiție și interne au stabilit că această problemă trebuie abordată cu maximă prioritate.