Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru întărirea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării în UE

CE și Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Extermă Federica Mogherini au lansat un nou set de măsuri pentru întărirea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării în ţările UE.

Măsuri pentru întărirea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării în UE

Articol de Laurenţiu Văduva, 04 August 2016, 09:26

Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Extermă Federica Mogherini au lansat un nou set de măsuri pentru întărirea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării în ţările partenere.

A fost lansată şi o propunere legislativă pentru îmbunătăţirea asistenţei europene în sectoarele de securitate din aceste ţări.

Principalul obiectiv al noilor propuneri este acordarea unui sprijin cât mai eficient şi flexibil pentru ca statele vizate să devină capabile să-şi gestioneze singure crizele. În viziunea Comisiei, trebuie întărită legătura între securitate şi dezvoltarea sustenabilă şi trebuie asigurat respectul pentru statul de drept şi buna guvernare. Nu în ultimul rând, este de dorit o întărire a controlului civil şi a supravegherii armatelor în aceste ţări.

AUDIO: Europa la zi,

"Investiţiile în securitatea ţărilor partenere sunt atât în interesul Uniunii Europene, cât şi în cel al acestor ţări" - spune şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini. "M-am întâlnit recent cu miniştrii grupului G5 Sahel - Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger si Ciad - care mi-au confirmat că acestea sunt şi aşteptările lor de la noi" - a mai arătat ea.

Iar Comisarul European pentru Cooperae Internaţională şi Dezvoltare Neven Mimica a declarat: "Dezvoltarea sustenabilă şi eradicarea sărăcier cer pace şi securitate, iar fără dezvoltare sustenabilă nu va fi pace sustenabilă. De aceea este crucial pentru Uniunea Europeană să sprijine în mod eficient ţările partenere şi popoarele lor, pentru a construi societăţi stabile şi sigure în care oamenii să poată trăi în pace şi demnitate".

Instrumentul European pentru Stabilitae şi Pace va fi extins astfel încât să permită Uniunii să ofere mai multă asistenţă tuturor actorilor implicaţi în menţinerea securităţii, inclusiv cei militari în circumstanţe excepţionale.

Asistenţa europeană ar putea consta în programe de sprijin pentru construirea de capacităţi de dezvoltare şi securitate, training, mentorat, consiliere, furnizarea de ecipamente militare non-letale, îmbunătăţiri de infrastructură şi alte servicii.

La capitolul securitate, se urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii UE de a-şi sprijini partenerii în construirea de state mai stabile şi de societăţi mai sigure.

Angajamentul european pe termen lung către buna guvernare, pace şi construirea de capacităţi este crucială pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi a unei atmosfere de siguranţă.

Aceste propuneri trebuiesc privite în cadrul Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă, pe care Uniunea Europeană a decis să o sprijine anul trecut.