Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru gestionarea sustenabilă a oceanelor

Comisia Europeană a adoptat o serie de acţiuni ce vizează siguranţa, securitatea, curăţenia şi gestionarea sustenabilă a oceanelor.

Măsuri pentru gestionarea sustenabilă a oceanelor

Articol de Gabriela Tătărău, 12 Noiembrie 2016, 10:39

Comisia Europeană a adoptat o serie de acţiuni ce vizează siguranţa, securitatea, curăţenia şi gestionarea sustenabilă a oceanelor.

Economia maritimă mondială este estimată la 1,3 miliarde de euro.

Schimbările climatice, sărăcia şi securitatea alimentară constituie unele dintre provocările mondiale care pot fi abordate eficient în condiţiile unei mai bune protecţii şi ale gestionării sustenabile a oceanelor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisia şi înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au adoptat o comunicare comună, propunând acţiuni de vizează siguranţa, securitatea, curăţenia şi gestionarea sustenabilă a oceanelor.

În calitatea sa de actor mondial puternic, UE prezintă o agendă pentru o mai bună guvernanţă a oceanelor, bazată pe un demers internaţional transsectorial bazat pe reguli.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, a declarat că încercările de afirmare a pretenţiilor teritoriale sau maritime afectează stabilitatea regională şi economia mondială.

"Trebuie să folosim toate instrumentele de care dispunem pentru a contura guvernanţa oceanelor şi a o integra mai mult în acţiunea externă a UE" - a mai spus Mogherini.

La rândul său, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a subliniat că oceanele acoperă 70% din suprafaţa planetei, iar lumea a ajuns să conştientizeze faptul că trebuie să aibă mai multă grijă de ele. Acest lucru se poate realiza doar printr-o cooperare internaţională puternică.

Cele 14 seturi de acţiuni adoptate acum vizează trei domenii prioritare: îmbunătăţirea cadrului internaţional de guvernanţă a oceanelor, reducerea presiunii omului asupra oceanelor şi crearea condiţiilor propice unei economii albastre şi consolidarea cercetării şi a datelor privind oceanele la nivel internaţional.

Această iniţiativă face parte integrantă din răspunsul UE la Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, în special în ceea ce priveşte conservarea şi utilizarea sustenabilă a oceanelor, mărilor şi resurselor marine.