Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri pentru a încuraja comerţul pe internet pe întreg teritoriul UE

Bruxelles-ul îşi propune în principal să elimine restricţiile impuse pe criterii geografice.

Măsuri pentru a încuraja comerţul pe internet pe întreg teritoriul UE

Articol de Mihaela Mihai, 27 Mai 2016, 08:20

Comisia Europeană ia măsuri pentru a încuraja comerţul pe internet pe întreg teritoriul Uniunii.

Bruxelles-ul îşi propune în principal să elimine restricţiile impuse pe criterii geografice.

Prin propunerile făcute ieri, Comisia Europeană lansează o ofensivă împotriva aşa-numitei geo-blocări. Mai precis, executivul comunitar vrea să împiedice site-urile de comerţ online să trateze diferit consumatorii în funcţie de naţionalitate sau de ţara în care locuiesc.

Potrivit unor datelor oficiale ale Uniunii Europene, sunt multe cazurile în care vânzătorii și furnizorii de servicii dintr-un stat blochează total sau parţial accesul pe pagina lor de internet pentru utilizatorii dintr-un alt stat (consumatorii nu au astfel acces la informaţii şi nu pot face comparaţie între produse, servicii sau prețuri).

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Alteori clienţii sunt redirecționaţi către site-urile „naționale”, fără să aibă posibilitatea de a respinge redirecționarea. Se întâmplă de asemenea să fie aplicate preţuri diferite în funcţie de ţara de reşedinţă sau ca accesul pe pagina de internet a unei companii sau lanţ de magazine pentru utilizatorii din alte state să fie permis, fără ca aceştia să aibă şi posibilitatea de a finaliza comanda după ce precizează locul din care vor să facă cumpărăturile.

Acest gen de discriminare nu își are locul pe piața unică, spune comisarul pentru piaţă internă Elżbieta Bieńkowska, iar propunerile făcute ieri ţin cont de rezultatele unei consultări publice organizate în toate statele membre ale Uniunii.

Comisia Europeană vrea totodată o mai mare transparenţă în stabilirea preţurilor de livrare. Tarifele ridicate de expediere transfrontalieră a coletelor au împiedicat adesea achizițiile sau vânzările pe întreg teritoriul Uniunii. Date oficiale arată că prețurile practicate de operatorii poștali pentru a livra pachete de mici dimensiuni într-un alt stat membru sunt de până la 5 ori mai mari decât cele naționale.

Comisia pune accent şi pe protecția consumatorului şi oferă competențe sporite autorităților naționale pentru o mai bună aplicare a drepturilor cumpărătorilor.

Pentru a deveni lege, propunerile Comisiei Europene au nevoie acum de aprobare din partea legislativului comunitar şi a statelor membre.

În prezent, numai 15 la sută dintre consumatori cumpără produse online dintr-o altă țară din Uniune, în timp ce procentul celor care fac acest lucru în propria lor țară este de trei ori mai mare (44 la sută).