Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Măsuri mai drastice pentru combaterea terorismului

Se urmăreşte găsirea unui răspuns adecvat la actualele provocări, în aşa fel încât libertăţile şi modul european de viaţă să nu fie afectate.

Măsuri mai drastice pentru combaterea terorismului

Articol de Laurenţiu Văduva, 22 Iulie 2016, 08:26

Parlamentul European lucrează în această perioadă la o serie de iniţiative şi amendamente legislative pentru combaterea eficientă a terorismului, în contextul înmulţirii fără precedent a atentatelor în Europa.

Se urmăreşte găsirea unui răspuns adecvat la actualele provocări, în aşa fel încât libertăţile şi modul european de viaţă să nu fie afectate.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Printre măsurile vizate se află incriminarea tuturor formelor de terorism în şi în afara teritoriului Uniunii, dar şi controale mai stricte la graniţe, în condiţiile în care, din anul 2011, cel puţin 5.000 de persoane cu cetăţenie europeană s-au alăturat grupărilor teroriste din Irak şui Siria.

Gilles de Kerchove, coordonatorul Uniunii Europene pe probleme de antiterorism: Îmbunătăţim măsurile nu numai prin definirea legală a terorismului, ci şi prin verificările sistematice ale cetăţenilor europeni la trecerea frontierei externe a Uniunii, prin controlul armelor de foc, la fel, foarte important, şi prin transformarea Agenţiei Frontex într-un sistem de pază a frontierelor şi coastelor.

Realizator: Potrivit europarlamentarului german Monika Hohlmeier, însărcinată cu coordonarea viitoarei Directive Europene de combatere a terorismului, deradicalizarea ar fi cea mai bună metodă de combatere a ameninţărilor teroriste.

Monika Hohlmeier: În Parlament, încercăm să lansăm un proiect european care să îmbunătăţească eforturile privind deradicalizarea, pentru că este un punct foarte important în agenda de combatrere a terorismului.

Realizator: Va fi folosit şi mediul online, pentru că Statul Islamic lansează zilnic peste 100.000 de mesaje pe internet. Aici, poliţia europeană Europol a primit puteri suplimentare pentru verificarea conţinutului reţelelor de social media. Revenim la iniţiativa de criminalizare a pregătirilor atacurilor teroriste. Vor fi condamnate toate formele de sprijin şi antrenament al teroriştilor, inclusiv finanţarea activităţilor teroriste sau a călătoriilor în străinătate pentru participarea la astfel de atacuri.

A fost propusă şi o Directivă care va obliga liniile aeriene să înainteze autorităţilor informaţiile despre pasageri.

Nu în ultimul rând, semnalăm şi recentul vot al Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorului pentru controlul mai strict al armelor cu muniţie oarbă.

Amintim că 82% dintre cetăţenii europeni au cerut măsuri mai drastice pentru combaterea terorsimului.