Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

15 Octombrie 2016
Vizualizari: 675
Comentează add

Limitarea secţiilor de votare din străinătate la 35 şi schimbarea modului în care vor fi număratele buletinele de vot stârnesc reacţii

Măsuri electorale în Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

  Premierul bulgar, Boiko Borisov. Foto: rador.ro

 Primul ministru, Boiko Borisov, a convocat de urgenţă deputaţii din partidul GERB, după ce în urma neprezentării acestora a eşuat şedinţa extraordinară de ieri a parlamentului, la care urmau să fie dezbătute problemele din campania electorală.

Vădit enervat, el a cerut ca deputaţii să renunţe la boicot, să se prezinte în sală marţi şi să voteze în favoarea propunerilor opoziţiei. "Nu doresc ca oamenii să creadă că pregătim furtul alegerilor", a spus premierul, adăugând: "M-a susprins comportamentul deputaţilor. În faţa mea sunt cuminţi".

Premierul şi-a repetat avertismentul că dacă preşedintele parlamentului, Tsetska Tsacheva,   candidatul partidului său nu va câştiga alegerile la primul tur, ca merge spre alegeri parlamentare anticipate.

Borisov a criticat comportamentul socialiştilor care au ridicat, la ultima şedinţă a parlamentului, o pancartă: "Ei au înGHERBat Bulgaria", joc de cuvinte din care reiese că partidul GERB a îngropat Bulgaria.

Şeful Executivului de la Sofia şi-a îndreptat furia spre partenerii din Blocul Reformator: "Nu mă mai ocup de ei. Ori vin şi se comportă ca partid aflat la guvernare, ori la revedere. Cu şapte miniştri, cu adjuncţi de miniştri pe spinarea mea, se prefac a opoziţie, în timp ce GERB atrage criticile. Pe bună deptate oamenii mei cer remanierea cabinetului."  

Cei aflaţi in opoziţie au cerut amendarea Codului electoral, astfel încât în ţările unde alegătorii cer, să fie deschise un  număr suplimentar de secţiuni. O altă problemă ste legată de numărarea buletinelor cu pătrăţel marcat "vot împotriva tuturor", ce va putea permite, teoretic, câştigarea alegerilor cu mai puţin de 50% din voturi. Borisov însă a aruncat vina pe partenerii din Blocul Reformator, are , după el, au introdus aşa-zisul "vot împoriva tuturor" , ca să nu aibă probleme cu trecerea barierei de patru procente la viitoarele alegeri parlamentare.

Borisov însă a promis renunţarea la limita de 35 de secţiuni pe ţară, introdusă ca propunere partenerilor din Blocul Patriotic, în scopul limitării votării în Turcia.


Etichete Boiko BorisovBulgariaalegeriGERBvotTsetska Tsacheva

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live