Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

13 August 2021
Vizualizari: 473
Comentează add

Rapida ofensivă a talibanilor în Afganistan a determinat măsuri de urgenţă ale comunităţii internaţionale.

Măsuri de urgenţă după ofensiva talibanilor în Afganistan

-

Luptători talibani pe străzile din Herat, al treilea oraș ca mărime din Afganistan, 13 august 2021. Foto: AFP

Realizator: Cristina Dumitrescu - Rapida ofensivă a talibanilor în Afganistan a determinat măsuri de urgenţă ale comunităţii internaţionale. NATO s-a reunit la Bruxelles pentru a discuta despre ultimele evoluţii şi despre decizia Statelor Unite şi a Marii Britanii de a-şi evacua diplomaţii şi resortisanţii din Afganistan. O reuniune de urgenţă este anunţată şi de Guvernul de la Londra, iar ONU avertizază că sunt posibile o catastrofă umanitară şi o criză a refugiaţilor. Luminiţa Apostol, cu mai multe informaţii.

Reporter: Rapiditatea cu care evoluează situaţia din Afganistan, unde militanţii islamişti talibani cuceresc oraş după oraş şi se îndreaptă spre capitală, a forţat comunitatea internaţională să reacţioneze şi să ia măsuri de urgenţă. La sediul NATO de la Bruxelles, ambasadorii ţărilor aliate discută împreună cu secretarul general, Jens Stoltenberg, despre această criză şi în ce condiţii va fi făcută evacuarea diplomaţilor şi cetăţenilor occidentali. La Londra, premierul Boris Johnson a convocat şi el pentru această seară o reuniune a cabinetului de securitate. Ieri, Marea Britanie a anunţat că va trimite 600 de militari pentru a evacua diplomaţii şi cetăţenii britanici din Afganistan, în timp ce Statele Unite au spus că vor trimite, în următoarele 48 de ore, 3.000 de militari pentru evacuarea cetăţenilor şi a personalului diplomatic şi umanitar. Germania îşi va reduce la minimum personalul diplomatic, iar Danemarca şi Norvegia îşi închid temporar ambasadele.

Talibanii au cucerit astăzi capitala provinciei Logar, la 50 de kilometri sud de capitala Kabul, după ce mai devreme capturaseră capitala provinciei Helmand, tot în sud, şi oraşul Kandahar, în sud-est, al doilea oraş al Afganistanului şi un punct comercial-cheie al ţării. Dintre oraşele mari, guvernul afgan mai deţine controlul în capitala Kabul, la Mazar-i-Sharif, în nord, şi Jalalabad, în est. În aceste condiţii, ONU avertizează asupra unei catastrofe umanitare şi a unui posibil val de refugiaţi. Rapiditatea cu care talibanii au acţionat după retragerea trupelor americane şi ale NATO a determinat o serie de critici la Washington la adresa preşedintelui Joe Biden, care a spus însă că nu regretă a această decizie.

Realizator: NATO şi-a încheiat reuniunea cu puţin timp în urmă şi a spus, într-un comunicat, că va continua să susţină guvernul afgan şi forţele de securitate cât de mult posibil. Alianţa i-a avertizat pe talibani că, dacă vor prelua controlul ţării prin forţă, nu vor fi recunoscuţi de comunitatea internaţională.


Etichete (ii)talibaniofensivă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live