Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

George Nuţă

11 Septembrie 2014
Vizualizari: 3584
Comentează add

Uniunea Europeană a elaborat acte normative stricte de protecţie a celor care lucrează sau intră în contact cu sectorul nuclear.

Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor - Conține audio

george-nuta

Euranet Plus.

Radiațiile reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea umană, pentru mediul înconjurător.

De aceea, Uniunea Europeană a elaborat acte normative stricte de protecţie a celor care lucrează sau intră în contact cu sectorul nuclear.

Domnul doctor inginer Lucian Biro, expert al Comisiei Europene în securitate nucleară, ne vorbeşte pentru început despre sursele radioactive.

Audio: Măsuri de protecţie împotriva radiaţiilor.

Lucian Biro: Într-adevăr, sursele radioactive reprezintă un pericol pentru viaţa oamenilor, motiv pentru care, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în general, în lume, s-au luat măsuri speciale de protecţie. Sunt aşa-zisele reglementări de bază, care asigură măsurile pentru protecţia populaţiei, a persoanelor expuse profesional sau a mediului ambient. Ca surse radioactive artificial, cele mai cunoscute sunt cele ca urmare a testelor nucleare care au avut loc în anii ‘50 în atmosferă, avem surse medicale, razele X, produse de consum, sursele produse de ciclul combustibilului nuclear, şi aici amintesc rectorii de putere care sunt surse de radiaţii, instalaţiile din reactorii nucleari de cercetare. De asemenea, cercetările în domeniu produc aceste surse de radiaţii. Şi mai avem fondul natural de radiaţie, care nu este acelaşi peste tot pe suprafaţa Pământului, ci diferă destul de substanţial de la o zonă la alta.

Reporter: Deci iată, sunt surse naturale şi surse artificiale. Cum ne protejăm sau cât de periculoase sunt aceste radiaţii pentru om?

Lucian Biro: Sunt periculoase pentru viaţa omului, dacă nu sunt controlate. Din acest motiv, peste tot în lume au fost luate măsuri speciale de protecţie a populaţiei, astfel încât sursele să nu producă la nivelul ţesutului uman modificări.


Etichete Europa VerdeEuranet PlusUEradiatiimediusanatateLucian Bironuclearsectorprotectie

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live