Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mărul din Shanghai

Interviu cu subsecretarul de stat, domnul Ferdinand Nagy.

Mărul din Shanghai
Ferdinand Nagy alături de viceprimariul oraşul Shanghai

Articol de Carmen Gavrilă, 23 Noiembrie 2009, 17:40

Nagy: Locaţia Expoziţiei este situată de o parte şi de alta a fluviului Huangpu, Shanghai, iar construcţiile care au fost ridicate până în acest moment fac dovada că acest eveniment va fi, poate, unul dintre cele mai importante evenimente organizate în întreaga lume.

Rep: Care este specificul participării României la acest eveniment de amploare?

Nagy: Aţi întrebat anterior dacă este vreo diferenţă faţă de participarea noastră la Expoziţia Mondială din Japonia. Într-adevăr, diferenţa principală este că ne construim propriul pavilion, organizatorii ne-au alocat o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi pe care România îşi va construi propriul pavilion. Pentru arhitectura pavilionului, noi am organizat o Bursă de idei care a fost câştigată de o arhitectă tânără din România, deci conceptul pavilionului ne aparţine în totalitate.

Rep: În ce constă acest concept?

Nagy: Este un concept foarte interesant, este vorba de un pavilion sub forma unui măr, un măr verde, de fapt a şi intrat în folclorul participanţilor la Expoziţie – România şi mărul verde – pentru că iese din peisajul celorlaltre pavilioane.

Rep: De ce un măr?

Nagy: Mărul este un fruct foarte popular în România, practic reprezintă sănătate, reprezintă un ciclu al vieţii, reprezintă, până la urmă, o formă aproape perfectă şi ne-am gândit să participăm cu ceva deosebit.

Rep: Are acest lucru legătură cu faptul că tema generală a Expoziţiei este orientată pe ecologie?

Nagy: Are legătură. Într-adevăr, tema principală a Expoziţiei este „Better City, Better Life – Un oraş mai bun, o viaţă mai bună” iar configuraţia pavilionului României este de aşa natură încât va încadra aproape toate activităţile care se desfăşoară într-un oraş, plecând de la cultură, timp liber, activităţi lucrative, industrie, vom prezenta un parcurs al istoriei României plecând de la neolitic şi până la vremurile actuale şi, bineînţeles, proiecte de viitor, deci va fi un pavilion integrat, foarte atractiv şi care va avea mai multe puncte de interes. Inclusiv pavilionul, ca şi concept, ca şi construcţie, reprezintă deja un punct de interes. Ne-am dat seama de interesul mare chiar al părţii chineze faţă de acest concept.

Rep: În ce sens se manifestă interes?

Nagy: Ei au considerat construcţia, acest măr verde – de fapt sunt două construcţii, mărul principal şi o felie din mărul respectiv – că reprezintă, ca şi concept pe care noi l-am denumit „Greenopolis”, „Oraşul Verde”, deci deja reprezintă o atracţie pentru că pavilionul în sine este un exponat.

Rep: Este adevărat că o asemenea expoziţie, cu asemenea amploare, poate aduce un beneficiu de imagine României şi stim că avem nevoie de lucru la acest capitol. Din punct de vedere economic, ce rezultate vom înregistra în urma participării la Expoziţie?

Nagy: Eu sunt convins că, în primul rând, expoziţiile mondiale reprezintă, prin excelenţă, acţiuni de diplomaţie publică. Participarea României la acest eveniment se înscrie în ceea ce numim o diplomaţie proactivă. Partea economică reprezintă, oarecum, o componentă secundară a participării, dar fiecare ţară, în perioada celor şase luni, va încerca ori să obţină atragerea de investiţii străine, ori să promoveze produsele pe care industria ţărilor lor le are de oferit pe piaţa chineză. Eu sunt convins că pe parcursul celor şase luni, mai ales prin faptul că avem un spaţiu special destinat organizării de seminarii economice, vom avea suficiente contacte cu mediul de afaceri chinez, mai ales cu mediul de afaceri din Shanghai, ca una dintre cele mai importante zone de activitate economică a Chinei.

Rep: Ce domenii ne interesează în mod special? Aşadar, în acest minioraş, va exista şi o activitate economică, se vor întâlni oameni de afaceri. Ce pot aduce chinezii în România?

Nagy: În primul rând, cred că investiţii în infrastructură şi este foarte important să ne dezvoltăm infrastructura. Partea chineză are acest potenţial. Shanghaiul este un oraş absolut uimitor din punctul de vedere al arhitecturii şi absolut uimitor în ceea ce priveşte rezolvarea unor probleme de infrastructură a oraşului. Cred că expertiza lor ne-ar fi de foarte mare folos, şi nu mă refer numai la Bucureşti, cred că şi celelalte oraşe româneşti aflate în proces de dezvoltare ar avea nevoie de o expertiză similară. Din punct de vedere economic, bineînţeles că vom găsi acele domenii, împreună cu Departamentul de comerţ exterior, cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu firmele din România, cu firmele chinezeşti care sunt deja în România, care au făcut investiţii, vom găsi acele domenii care reprezintă puncte de interes pentru ambele părţi.

Rep: Am observat că oamenii de afaceri chinezi, mai ales după acest boom economic şi această deschidere a Chinei, sunt foarte dinamici. Nu acelaşi lucru se poate spune despre oamenii de afaceri români şi companiile româneşti. Ministerul de Externe, de exemplu, se plânge de foarte multă vreme că deschide drumuri spre anumite zone, însă companiile româneşti nu se folosesc de aceste oportunităţi iniţiate de diplomaţie. În ce măsură companiile româneşti se vor folosi de aceste şase luni ale Expoziţiei Mondiale pentru a stabili intrări pe piaţa chineză?

Nagy: Din contactele pe care le avem în acest moment cu Departamentul de Comerţ Exterior şi cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, cu Camera de Comerţ şi Industrie România-China, care este extrem de activă, am realizat că sunt foarte multe companii care manifestă interesul de a participa la aceste evenimente, inclusiv prin participarea la seminariile pe care le vom organiza sau alte activităţi conexe. Deci, cu certitudine, există interes, există produse care îşi pot găsi loc pe piaţa chineză, există interes pentru investiţii din partea chineză, şi poate că cel mai bun exemplu îl constituie vizita efectuată de vicepreşedintele Chinei în România (n.red: octombrie 2009) când au sosit trei avioane cu oameni de afaceri. Eu sunt convins că toate aceste demersuri, ale diplomaţiei româneşti, ale Departamentului de Comerţ Exterior, Camera de Comerţ şi Industrie, vor duce la o echilibrare a deficitului balanţei comerciale pe relaţia cu China.

Rep: Vă rog să daţi câteva exemple de domenii în care companii româneşti ar putea investi sau derula afaceri în China. Ce produse româneşti ar putea avea succes pe piaţa chineză?

Nagy: Vă spun un produs ce are căutare pe piaţa chineză şi există deja companii care comercializează acest produs în China, este vorba despre vin, un produs care este destul de cunoscut iar chinezii, care au o piaţă de desfacere extraordinar de mare, au început să devină consumatori de vinuri. Există şi alte produse care necesită un grad ridicat de prelucrare, cum ar fi strungurile româneşti, extrem de cunoscute şi apreciate în China, există modalităţi de colaborare în domeniul energiei, chinezii sunt cunoscuţi pentru producerea de echipamente care generează energie neconvenţională. De asemenea, în agricultură putem colabora foarte bine cu partea chineză şi, de ce nu, în domeniul turismului.

Rep: În perioada expoziţiei, luna septembrie va fi dedicată Bucureştiului. Ne puteţi spune mai multe amănunte?

Nagy: Chiar astăzi ne-am întâlnit cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti care doresc să prezinte Bucureştiul în luna septembrie. Va fi o lună în răstimpul căreia Bucureştiul va prezenta proiecte de viitor, mediul de afaceri, va participa cu evenimente culturale, cu artişti din Bucureşti. Practic, se doreşte promovarea Capitalei, cel mai important oraş al ţării, Bucureştiul necesită acea dezvoltare globală, iar Shanghaiul poate să fie un asemenea exemplu de dezvoltare care, până la urmă, rezolvă toate problemele inerente ale unei mari capitale.

Rep: Pentru că am vorbit de Shanghai, este un oraş cu 20 de milioane de locuitori. Totuşi, problemele de trafic sunt mult mai mici decât ale noastre. Aţi spus că putem obţine expertiză din acest punct de vedere. Cum au rezolvat autorităţile din Shanghai problema traficului la o populaţie de 20 de milioane?

Nagy: Într-adevăr, sunt 20 de milioane de oameni care se mişcă în fiecare zi. Au creat un sistem de transport în comun extrem de performant, există o reţea de linii de metrou absolut fantastică, care însumează câteva sute de kilometri, au extins reţeau de metrou cu 200 kilometri special pentru Expoziţia Mondială, au o reţea de transport auto extrem de bine pusă la punct şi au un sistem de autostrăzi suspendate absolut fantastic. Practic există câteva inele rutiere în jurul Shanghaiului care preiau circulaţia ce nu are tangenţă directă cu anumite zone din oraş, creând posibilitatea desfăşurării unui trafic extrem de fluent. Acest sistem de autostrăzi suspendate este real şi a fost realizat într-o perioadă de timp extrem de scurtă.

Rep: Există şi alternative de transport ecologice? Când ne gândim la China avem imaginea unui om pe bicicletă. Acest lucru este valabil şi pentru Shanghai?

Nagy: Este valabil, desigur. Bicicletele, motocicletele cu motor electric, sunt prezente pe străzi, lumea se foloseşte de ele, sunt trasee speciale destinate acestor mijloace de transport, ele contribuind, până la urmă, la fluidizarea traficului. Bicicleta face parte din viaţa cotidiană a shanghaiezului.

Rep: Pentru ca tot mai multe persoane să viziteze pavilionul României este nevoie şi de o publicitate pe măsură. Cum se desfăşoară acţiunile de promovare a pavilionului ţării noastre?

Nagy: Până în acest moment, promovarea pavilionului a fost făcută de către organizatori. În rândul celor 42 de ţări cu pavilion propriu, pavilionul României s-a autopromovat, suntem prezenţi în aproape toate broşurile pe care oficialii chinezi le editează pentru promovarea expoziţiei. Chiar a fost o surpriză, în timpul ultimei deplasări pe care am făcut-o la Shanghai am observat că pe un bloc zgârie nori sunt proiectate, noaptea, diferite imagini, iar fotografia machetei pavilionului României a fost proiectată, de asemenea, prezentată ca un punct de atracţie în cadrul viitoarei ediţii a Expoziţiei Mondiale. În afară de aceste promovări ale oficialilor chinezi, vom avea posibilitatea promovării la televiziunile şi presa naţionale şi locale. De asemenea, zilnic vom organiza activităţi culturale, restaurantul românesc care va fi, sper, foarte atractiv pentru vizitatorii chinezi, se vor organiza seminariile economice, deci va fi un program extrem de complex care va putea satisface solicitările vizitatorilor chinezi şi străini, pentru că nu ne adresăm numai vizitatorilor chinezi. Din cei 70 de milioane de vizitatori estimaţi de organizatori, aproximativ 25 de procente vor fi turişti străini.

Rep: Aţi amintit despre un restaurant românesc. Vor fi pregătite meniuri tradiţionale şi cu decoraţiuni specifice româneşti?

Nagy: Vor fi pregătite meniuri tradiţionale, iar restaurantul va avea decoraţiuni moderne, în aceeaşi nuanţă cu celelalte spaţii ale pavilionului pentru că vorbim despre un concept modern.

Rep: Se vor organiza evenimente culturale. Care va fi forma, specificul acestora? Cât va fi modern, cât va fi tradiţional?

Nagy: Doresc să fie o surpriză. În acest moment suntem la faza de discuţii, nu am stabilit programul final. Poate că la următoarea întâlnire vă voi dezvălui acest mic secret sau mică surpriză. Deocamdată nu am definitivat programul cultural, purtăm discuţii, poate fi ajustat. Chiar în timpul discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Bucureşti am analizat şi acest aspect.

Rep: O ultimă întrebare, inevitabilă. Cât ne costă participarea României la Expoziţia Mondială de la Shanghai?

Nagy: În primul rând vreau să vă spun că avem cel mai mic buget din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Ne-au fost alocate 20 de milioane de lei, 10 milioane pentru anul 2009 şi 10 milioane pentru 2010. Este un buget care, în acest moment, nu este suficient pentru perioada celor şase luni de prezenţă; ne este suficient, într-adevăr, să construim pavilionul, să-l echipăm cu echipamentele necesare. Avem un proiect pentru suplimentarea bugetului, noi sperăm ca bugetul din anul 2010 să fie aprobat cât mai curând în aşa fel încât să ne putem încadra într-un buget oarecum decent. În orice caz, pavilionul, aşa cum este construit, în comparaţie cu pavilioanele celorlalte ţări, ne-a costat mult mai puţin şi este mult mai spectaculos.

Rep: În acest sens, legea permite activităţi de sponsorizare?

Nagy: Da, legea permite. Suntem în discuţii cu mai mulţi agenţi economici care intenţionează să fie prezenţi sau să se promoveze pe piaţa chineză şi sper că vom avea suficiente fonduri pentru a acoperi cel puţin cheltuielile cu promoţionalele pe care le vom avea la Shanghai.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii