Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Marţisor

Poveşti de mărţişor.

Marţisor

29 Februarie 2016, 16:35

Şnurul alb cu roşu ataşat la suflet – cel mai frumos mărţişor!


„Un zâmbet, o floare
Ochii plini de mirare
O inimă mică, un suflet hoinar
Şi-o dragoste mare


Ţi-aduc azi în dar!” – aşa sunau primele versuri pe care le-am scris vreodată cu stângăcie şi greutate pe o felicitare pentru mama de 1 martie.

Aş putea să completez că mama mea este o fiinţă specială din care s-a născut şi graţie căruia s-a cizelat EU-ul meu de astăzi, dar nu o fac, din respect pentru celelalte mame.

Aş putea spune că este femeia a cărei feminitate izvorăşte prin fiecare por – dar nici asta n-o fac, din respect pentru celelalte femei.

Ce într-adevăr pot face este să vă recomand, doamnelor, să vă asumaţi statul de primitoare de mărţişoare în calitatea dumneavoastră de fiinţe delicate, suave şi gingaşe... sau, cel puţin, aşa îmi place mie să cred!


În ţara noastră, înafară de zona Moldovei, peste tot, bărbaţii şi băieţii sunt cei care îl dau femeilor şi fetelor.

Zorii primelor primăveri!


Pe vremuri, când eram în clasele primare duceam toţi mărţişoare educatoarelor... Mărţişoare şi flori! ...

Dar doar băieţii le împărţeau şi prin clase colegelor... şi nu oricum, ci doar celor pe care puseseră ochii de ceva timp... Era pe atunci o formă de mărturisire timidă a iubirii timpurii de copii blânzi şi buni – în fond, nişte primăveri ale omenirii şi umanităţii!

Şi iată cum am ajuns la primăvară, căci un mărţişor adună în el toate simbolurile acestui anotimp şi întreaga sa greutate dată de reînvierea naturii.

Poveşti cu feţi-frumoşi voinici şi zmei învinşi!

Una dintre legende amintește despre coborârea odată pe pamânt a Soarelui, întruchipat ca tânăr dornic să participe la o horă dintr-un sat. Se spune, însă, că zmeul cel rău l-a răpit și l-a închis într-o temniță...

Cică râurile au încetat atunci să mai curgă, păsările să mai cânte... și copiii să mai râdă. Când nimeni nu știa ce să mai facă, un voinic s-a hotărât să-l înfrunte pe zmeu.

Călătoria eroului nostru a durat 3 anotimpuri: vară, toamnă și iarnă, iar spre sfârșitul ierni, i-a găsit castelul zmeului. Cei doi s-au luptat zile întregi până când – evident – binele a învins răul!

Slăbit și grav rănit, tânărul a reușit în cele din urmă să-l elibereze pe Soare, dar a murit sângerând pe zăpada albă, imediat după ce a salvat astrul.

De atunci, flăcăii împletesc două șnururi, unul alb și unul roșu, drept semn al dragostei pentru tot ce este frumos ... și-l oferă fetelor!

Averea dacilor – un bănuţ legat cu sforicică peste veacuri!


De la legende la lumea reală, se pare că nu este, însă, decât un pas. Descoperirile arheologice relevă că prima zi a primăverii se celebra încă de acum 8.000 de ani, de pe vremea dacilor.
La început, mărțișorul era o monedă de aur sau de argint, după alte surse, la care se atașa o sforicică făcută din două fire răsucite - unul roșu și altul alb - care semnificau victoria vieții asupra morții. Mai târziu, a apărut sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu și înșirate pe o ață. Pe atunci, se credea că această amuletă aducea noroc și fericire. Cele mai vechi dovezi arheologice au fost descoperite la Schela Cladovei, în judeţul Mehedinţi, unde se pare că a existat în urmă cu 10.000 de ani cea mai veche civilizaţie a Europei.
La geto-daci, anul nou începea la 1 martie, iar calendarul lor avea două anotimpuri: vară și iarnă. Mărțișorul era dăruit în zorii primei zile din Martie și se purta o săptămână sau două, uneori chiar până la vederea primului pom înflorit, de ale cărui ramuri se atârna, în speranța că așa va fi și anul celui care l-a purtat.

Locul cu norocul său!

În Dobrogea, ca particularitate, mărțisorul era purtat până la venirea berzelor, apoi era aruncat spre înaltul cerului ca norocul să fie “mare și înaripat”.


În Transilvania, el se agăța la porți, ferestre, coarnele animalelor, sau strungile oilor, pentru îndepărtarea deochiului și a spiritelor malefice. Așadar, strămoșii noștri îi atribuiau puteri magice. Simbolic, el este și o legătură a noastră cu cei de demult, dar și cu cei care vor veni.


În zilele noastre, bănuțul purtător de noroc al dacilor aproape că a dispărut, dar în locul lui au apărut personaje din lumea desenelor animate, animaluțe din plastic sau din sticlă, înimioare, fețe zâmbitoare, pietricele frumos colorate și orice poate atrage un cumpărător grăbit sau în pană de idei.


... Dar dacă trecem peste partea comercială, ajungem la aceeaşi concluzie: în zilele noastre, femeia – această ființă atât de dăruită cu câteva ocazii pe care nu are rost să le menționez eu acum, pentru că deja le știți – deci, femeia, după cum spuneam, primește un mărțișor și orice bărbat asumat îl oferă.

Mărţişorul ireverenţios oferit de fiecare zodie în parte

În privinţa berbecilor, nu-ţi face griji dacă-ţi vor da sau nu un mărţişor! Ţi l-au şi oferit, deja, dar nu din curtoazie, ci ... din impulsul caracteristic!


Taurii sunt cei care se gândesc întotdeauna la toate aşa că nu te-aştepta să mai primeşti vreun mărţişor de la ei dacă deja ţi-au dăruit unul vreodată! La ei, lucrurile se fac după modelul: unul pe viaţă!... Poate de aici şi posesivitatea lor cu iz de gelozie, „greşit înţeleasă de apropiaţi!


La gemeni, situaţia se complică! Este nevoie de cel puţin doi care să caute un mărţişor, alţi doi care să îl găsească, încă doi care să cumpere un mărţişor, doi care să scrie o carte pe marginea acestui subiect şi în sfârşit tot doi care să discute într-un talk-show sau pe un forum despre mărţişor.


Pentru raci, este clar! Mama lor va oferi mărţişorul în locul lor... Iar dacă ea nu este prin preajmă, atunci nu mai contează! Oricum, adevăratul mărţişor e în suflet!


Leii nu au nevoie de astfel de bătăi de cap! Se ştie! Echipa de profesionişti aflată mereu în preajma lor va oferi mărţişorul în locul lor cu autograf cu tot! Dacă ar fi ei cei care ar face alegerea, este sigur că s-ar alege pe ei înşişi, întrucât sunt singurii perfecţi!... Ar avea, însă, o mică problemă! Sunt foarte scumpi! Oare merită cea dăruită o investiţie atât de mare?...


În cazul fecioarelor, staţi liniştiţi, vor salva întreaga onoare a zodiacului! Oricum, de fiecare 1 martie vor rescrie istoria cu totul! Vor citi informaţiile destinate utilizatorului şi garanţiile mărţişorului! Nu vor uita, desigur de prospect, care – este adevărat! – necesită unele corecturi, potrivit procedurii standard!


De balanţe, nu vă temeţi! Nici nu le veţi vedea de 1 martie!... Şi dacă totuşi, soarta va fi suficient de nedreaptă cu ele, încât să vi le scoată în cale, pe lângă mărţişorul regulamentar, veţi primi de la ele şi factura detaliată a produsului!


Pentru scorpioni, se ştie! Mărţişorul nu se oferă, ci se transformă! Dacă totuşi se impune oferta, ea vine clar doar din partea celorlalţi! Scorpionii sunt însă cea mai bună garanţie că mărţişorul şi-a găsit în ei proprietarul corect!


Săgetătorii nu oferă mărţişoare, dar te pot învăţa pe tine cum să dăruieşti unul!


Capricornul nu poate răspunde momentan la apel! Este ocupat! ... Poate secretara va fi suficient de organizată încât să-ţi trimită prin poştă un mărţişor, însoţit de cele mai frumoase cuvinte... de preţuire.


Vărsătorii NU TREBUIE să ofere niciodată mărţişoare! Ei pot oricând să creeze sau să inventeze unul, care să lase întreaga omenire uimită!


La peşti, contextul este foarte complicat. La mijloc, sunt îngrozitor de multe implicaţii psihologice, iar filosofia poate suferi oricând un uppdate din partea mea! Înainte de a-l oferi, trebuie să ştii exact ce înseamnă, presupune şi atrage după sine!



De Mărțișor, la RRA
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 13:14

De Mărțișor, la RRA

Oaspeții noștri au împărțit mărțișoare din studioul Radio România Actualități. Foto: Alexandru Dolea.

De Mărțișor, la RRA
Mărţişor din 1761, într-o colectie din Timişoara
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 12:39

Mărţişor din 1761, într-o colectie din Timişoara

Povestea mărţişorului ,din cele mai vechi timpuri până astăzi, se păstrează într-o colecţie care îi aparţine Rodicăi Belea,...

Mărţişor din 1761, într-o colectie din Timişoara
Mărțișoare inspirate din lumea basmelor lui Creangă
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 10:43

Mărțișoare inspirate din lumea basmelor lui Creangă

Fascinată de personajele copilăriei, Ionela Lungu dă viață unui boț de humă din malurile Ozanei, însuflețind pe Păcală, tușa...

Mărțișoare inspirate din lumea basmelor lui Creangă
Târg de Mărțișor la Suceava
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 10:26

Târg de Mărțișor la Suceava

La Suceava se desfășoară până pe 6 martie, „Târgul de Mărțișor” cu participarea meşterilor şi artizanilor din judeţul Suceava.

Târg de Mărțișor la Suceava
Mărțișor viu în eprubetă
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 09:21

Mărțișor viu în eprubetă

Mărţişor inedit în Sălaj unde biologii Centrului de Cercetări Biologice din oraşul Jibou au lansat în această dimineaţă...

Mărțișor viu în eprubetă
Mărțișor la RRA!
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 09:11

Mărțișor la RRA!

Astăzi avem mărțișoare pentru fiecare, pe tot parcursul zilei.

Mărțișor la RRA!
Dochia - o amintire a Marii Zeițe
1 Martie la RRA 01 Martie 2016, 08:18

Dochia - o amintire a Marii Zeițe

Dochia sau Mama Veșnicie

Dochia - o amintire a Marii Zeițe
Mărţişoare...comestibile
1 Martie la RRA 29 Februarie 2016, 18:34

Mărţişoare...comestibile

Mărţişoare comestibile sau sub forma unor caricaturi...sunt ultimele noutăţi în materie de mărţişoare pregătite de liceenii...

Mărţişoare...comestibile