Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

9 Septembrie 2018
Vizualizari: 788
Comentează add

Martirii masacrului din localitatea sălăjeană Treznea sunt comemoraţi printr-un ceremonial militar şi religios la mormântul comun.

Martirii masacrului din localitatea sălăjeană Treznea sunt comemoraţi

adrian-lungu-salaj

Foto: Adrian Lungu

Martirii masacrului din localitatea sălăjeană Treznea sunt comemoraţi astăzi printr-un ceremonial militar şi religios la mormântul comun, dar şi la monumentul aflat în centrul localităţii, transmite Adrian Lungu. 

-: S-a tras din drum şi l-au împuşcat în cap.
Reporter: Urmaşii supravieţuitorilor masacrului din localitatea sălăjeană Treznea îşi mai aduc aminte de clipele de groază prin care au trecut părinţii şi fraţii lor, zeci de copii, bărbaţi, femei, oameni simpli fiind ucişi de trupele hortiste în 9 septembrie 1940, pentru simplul motiv că erau români. La mormântul martirilor au venit şi în acest an oameni de cultură, istorici şi mai ales oameni simpli, pentru a aprinde o lumânare, dar şi pentru a atrage atenţia lumii că astfel de crime nu trebuie să se mai repete niciodată. 
Marin Pop, doctor în istorie: Au fost ucise 86 de persoane: copii, de la vârsta de doi până la 82 de ani.
Reporter: Ce ar trebui să învăţăm din aceste orori?
Marin Pop: Ar trebui să învăţam, fiindcă aceste orori aparţin unor ideologii extremiste, iar în memoria lor, în fiecare an, ar trebui să fim prezenţi la Treznea, la ei, să vărsăm o lacrimă si a depune o floare la mormântul comun de la Treznea, de la Ip şi din alte localităţi.
Reporter: Manifestările vor continua săptămâna viitoare la Ip, unde 157 de localnici au fost omorâţi în acelaşi an de trupele hortiste şi aruncaţi într-o groapă comună.


Etichete Martirimasacru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live