Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

15 Ianuarie 2022
Vizualizari: 376
Comentează add

Laureata din aceast an a deputat în anul 1981 cu volumul "Aduceți verbele", la Editura "Cartea românească".

Marta Petreu, laureata Premiului Național "Mihai Eminescu"-Opera Omnia

gina-poenaru-botosani

Foto: Radio România Cultural.

Marele poet al românilor este omagiat în mod special, an de an la Botoșani, locul în care Mihai Eminescu s-a născut. Din programul dens al manifestărilor, un moment important s-a petrecut dimineață, când a fost anunțat laureatul de anul acesta al Premiului Național "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, cea mai importantă distincție pentru poezie din România. Gina Poenaru transmite de la Botoșani.
 

Reporter: Poeta Marta Petreu a obținut în acest an Primul Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia. Pentru acest premiu, cel mai râvnit de scriitorii români, au fost făcute 26 de propuneri.


Marta Petreu: Cred că un premiu care poartă numele lui este de natură să infioare pe oricine; pe mine, cu siguranţă. Eu nu pot decât să mă mir, cam stingherită, că talerul balanţei s-a înclinat de data asta în favoarea mea.


Reporter: Laureatul ediţiei a 31-a primit și titlul de cetățean de onoare, distincție acordată tot astăzi, din cauza pandemiei, și laureatului ediții precedente, Vasile Dan.


Vasile Spiridon, președintele juriului: Este cel mai râvnit premiu, în primul rând pentru că poartă numele lui Mihai Eminescu și pentru că este o paradigmă impresionantă începând de la Mihai Ursachi, trecând pe la Ștefan Augustin Doinaș, Gellu Naum, Mircea Ivănescu, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana, Mircea Dinescu și toți ceilalți, nu pot să îi enumăr pe toți 26, este o onoare să te aliniezi lor. Marta Petreu a câștigat acest prestigios premiu pe merit, a fost nominalizată în câțiva ani.


Reporter: Tot astăzi, la ora 14:00, la Ipotești va fi decernat Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum, pentru anul 2021, ediția a 24-a, pentru care au fost făcute cinci nominalizări, iar la ora 15:00 va avea loc lansarea proiectului de digitizare a edițiilor "Eminescu", realizat de Biblioteca Universitară Centrală "Mihai Eminescu" din Iași și Memorialul Ipotești. Manifestări dedicate Zilelor Eminescu și Zilei Culturii Naționale au loc pe tot parcursul zilei.


Etichete Marta Petreulaureata Premiului Național "Mihai Eminescu"Opera Omniaziua culturii(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live