Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Monica Chihaia, Atena

6 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1135
Comentează add

Din cauza ploii, doar câteva mii de persoane au ieşit în stradă, dar nu au ajuns la punctul final al protestului. Organizatorii contau pe o participare de zeci de mii de persoane.

Marşul sindicaliştilor greci, eşuat din cauza ploii

monica-chihaia-atena

Proteste în Grecia. Foto: Arhivă

Marşul sindicaliştilor greci, aflaţi astăzi în cea de-a cincea zi de grevă generală din ultimul an, a eşuat.

Din cauza ploii, doar câteva mii de persoane au ieşit în stradă, fără a ajunge la punctul final al protestului.

Organizatorii contau pe o participare masivă, de zeci de mii de persoane nemulţumite de austeritate.

Greva, susţinută atât de sectorul public, cât şi de sindicatele din mediul privat, are loc pe fundalul unei noi vizite a troicii creditorilor externi, care îşi continuă auditul început în septembrie.

De rezultatul negocierilor depinde deblocarea unei noi tranşe de împrumut de un miliard de euro.

Participare mult sub aşteptări, astăzi, la protestele organizate la Atena de centralele sindicale.

Grevele trebuie să continue, însă politicile de represiune socială pot fi oprite, declară liderul sindicatelor din sectorul privat, Giannis Panagopoulos.

"Chiar dacă este umor negru, se pare că politicile pe care ni le pregătesc şi-au găsit aliat astăzi în vremea nefavorabilă. Cât despre grevele generale, acestea au un conţinut politic, care exprimă în totalitatea lor problemele existente, caracterul politicii puse în practică la nivel central şi consecinţele pe care acestea le implică.

"Nucleul lor, în cazul nostru, este ceea ce am numit devalorizare internă în ultimii trei ani. Vrem să demonstrăm că aceste politici nu conduc nicăieri, că există nedreptate şi lipsă de echilibru", spune Giannis Panagopoulos.

Goluri de finanţare

Cu referire la motivele care au scos, astăzi, din nou oamenii în stradă, liderul sindicatelor din sectorul privat a vorbit despre un teatru al absurdului.

Guvernul şi troica discută despre goluri de finanţare şi deficit bugetar, fără să le pese că marea lipsă este cea a statului social, dezintegrarea societăţii.

Criza economică a provocat o criză socială şi umană greu de rezolvat, a mai spus liderul sindical.

Între timp, negocierile guvernului cu reprezentanţii instituţiilor creditoare se concentrează asupra deficitului de finanţare pentru anul viitor, estimat de partea elenă la aproximativ două miliarde şi jumătate de euro, semnificativ mai mare apreciază experţii echipei de evaluatori.

Discuţiile din următoarele zile vor analiza progresele înregistrate de Grecia în ceea ce priveşte aplicarea reformelor, dar şi proiectul de buget pe 2014, care ar trebui să fie înaintat legislativului până pe 20 noiembrie.


Etichete GreciasindicategrevăausteritateploaiecrizăFMIGiannis Panagopoulos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live