Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

27 August 2018
Vizualizari: 855
Comentează add

Centrul Chişinăului este împânzit de coloane ale forţelor de ordine şi de maşini ale poliţiei.

Marş de protest la Chişinău, de Ziua Independenţei Republicii Moldova

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Foto: radiochisinau.md

Sute de poliţişti, unii dintre ei dotaţi cu arme automate, au fost mobilizaţi în centrul Chişinăului unde au avut loc depuneri de flori cu prilejul aniversării a 27 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.

Sute de manifestanţi, aflaţi în zonă pentru a doua zi consecutivă, au scandat lozinci anti-guvernamentale şi i-au huiduit pe preşedintele filo-rus Igor Dodon şi pe oficiali din coaliţia de guvernare care, oficial, este pro-europeană însă este contestată de formaţiunile din opoziţie, şi acestea tot pro-europene.


Reporter: Manifestanţii, care au început încă de ieri o acţiune de protest, s-au instalat în preajma Monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, dar au fost evacuaţi forţat în jurul orei 6:00 dimineaţa.

Cordoane din sute de poliţişti, înarmaţi inclusiv cu pistoale automate, au încercuit ulterior tot centrul oraşului, iar perimetrul a fost înconjurat cu un gard de fier.

Oficialii, în frunte cu primele persoane în stat, au pus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare, pe fundalul huiduielilor şi scadărilor protestatarilor care, la câteva zeci de metri distanţă, cerea demisia guvernului şi judecarea funcţionarilor corupţi.

Ulterior, oficialităţile au participat la un concert dedicat Zilei Independenţei organizat într-un spaţiu închis, şi nu în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ca de obicei. Între timp, manifestanţii au organizat un marş prin centrul Chişinăului, inclusiv în apropiere de Palatul Naţional, unde s-a desfăşurat concertul oficial.

Cordoane de poliţişti au înconjurat şi acest spaţiu. Manifestanţii au încercat să ajungă şi la sediul Partidului Democrat, principala forţă politică din actuala majoritate parlamentară, dar accesul le-a fost blocat de sute de poliţişti.

Coloana a mers şi la Preşedinţie, unde manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Igor Dodon, iar apoi au revenit la statuia lui Ştefan cel Mare, unde protestează până la această oră.

Centrul Chişinăului este împânzit de coloane ale forţelor de ordine şi de maşini ale poliţiei.

O situaţie similară de Ziua Independenţei a fost atestată şi acum doi ani, când poliţia a utilizat gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.


Etichete Marş de protestChişinăuZiua Independenţei Republicii Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live