Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

11 August 2010
Vizualizari: 1147
Comentează add

Inflaţia anuală a urcat în iulie la 7,14%, după ce preţurile au crescut în iulie faţă de iunie cu 2,58%. Preţul ţigărilor a înregistrat cea mai mare creştere, de aproape 10 procente.

Mărirea TVA a dus la creşterea inflaţiei

sorin-solomon

Preţurile de consum au înregistrat o creştere lunară de 2,58% în iulie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat de la 4,38% în iunie la 7,14%, ca urmare a majorării TVA la 24%, cele mai semnificative scumpiri fiind înregistrate la ţigări, fructe şi legume şi transportul prin CFR, reiese din datele INS.

Creşterea preţurilor din iulie a fost determinată în mare parte de mărfurile nealimentare, care au urcat cu 3,1% faţă de luna precedentă, şi servicii, unde s-a operat o majorare de 2,6%.

Preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 1,9%.

La alimente, cea mai mare creştere de preţ, de 6,6%, a avut loc la loc la fructe.

De asemenea, creşteri mai mari de preţuri s-au înregistrat la ulei, slănină şi grăsimi, de 3,29%, pâine şi produse de franzelărie, de 2,5%, şi băuturi alcoolice, de 2,44%.

Cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la ţigări, de 9,47%, şi energie electrică şi gaze, de 4,2%.

O creştere de peste 2% a mai fost operată la combustibili, în timp ce pentru celelalte grupe de produse nealimentare majorările de preţuri s-au situat între 0,37% şi 2%.

La servicii, transportul cu CFR a avut cea mai mare scumpire, de 5,54%, urmat de apă, canal şi salubritate, unde tarifele s-au majorat cu 5,33%, şi telefonie, cu creşteri de 4,75%.

Banca Naţională a României a revizuit vineri prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.


Etichete preţuricreştereinflaţieţigăriCFRtelefonie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live