Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

13 Octombrie 2018
Vizualizari: 1189
Comentează add

Sociologii atrag atenţia că niciodată în istoria lor uniunea conservatoare CDU-CSU şi Partidul Social Democrat care formează coaliţia de guvernare nu au avut scoruri mai scăzute

Marile partide politice din Germania sunt tot mai nepopulare

vlad-draghicescu-bonn

 

În numai o lună, SPD a pierdut trei puncte în sondaje, ajungând acum la neverosimilul scor de 15%. Dacă duminică ar avea loc alegeri generale, formaţiunea eurosceptică Alternativa pentru Germania ar fi votată de 16% dintre germani şi ar deveni a treia forţă politic în Bundestag.

Grupul conservator format din Uniunea Creştin Democrată a cancelarului Angela Merkel şi Uniunea Creştin-Socială condusă  de ministrul de interne, Horst Seehofer, a piedut trei puncte procentuale, comparativ cu luna precedentă, scăzând la 26%.

În schimb, cu o cotă de popularitate de 17%, Partidul Verzilor ar fi a doua forţă politică din Republica federală, arată studiul efectuat de Institutul Infratest dimap, la cerea postului public de televiziune ARD.

Şi Partidul Liber Democrat urcă în sondaje cu 2%, liberalii fiind preferaţi momentan de 10% dintre germani, la fel ca partidul stângii, care stagnează.

Sunt veşti alarmante pentru cele două partide conservatoare CSU şi CDU, pe care le aşteaptă scrutine cruciale în landurile Bavaria şi Hessa, îndeosebi pentru CSU, partid obişnuit să obţină până acum fără multe emoţii majoritatea comfortabilă în Bavaria şi care actualmente pare că nu va obţine mai mult de 32-33% din voturi la alegerile de duminică din acest land.

Nu întâmplător secretarul general al Uniunii Creştin Democrate, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi şefului grupului parlamentar al formaţiunii, Ralph Brinkhaus, au reiterat apelul de reînnoire a partidului.

Impopularitatea partidelor care guvernează reflectă nemulţumirea germanilor cu activitatea marii coaliţii. 76% dintre ei sunt mai puţin sau deloc mulţumiţi de guvern, cu 8% mai mulţi decât luna trecută. Numai 24% dintre repondenţi se declară mulţumiţi sau foarte mulţumiţi cu activitatea executivului. Concret, 82% dintre germani sunt nemulţumiţi de prestaţia marii coaliţii între CDU, CSU şi SPD în dezbaterea privind viitorul maşinilor Diesel. 78% dintre ei consideră că alianţa de guvernare a eşuat şi în găsirea de soluţii viabile pentru crearea de locuinţe de închiriat mai ieftine.

Nemulţumiri cauzează şi politica privind /mediul/ a executivului de la Berlin sau cea de gestionare a migraţiei, aceasta din urmă fiind criticat de 68% dintre germani. Pe de altă parte, faţă de luna precedentă, numărul cetăţenilor mulţumiţi de politica faţă de migranţi a crescut de la 23% la 31%.

În fine, majoritatea celor intervievaţi, aproximativ 56%, apreciază că responsabiliă de situaţia actuală a guvernului este însăşi şefa acestuia, Angela Merkel, urmată de şeful CSU şi ministrul de interne, Horst Seehofer, 31%.


Etichete GermaniapartideSPDAlternativa pentru GermaniaBundestagUniunea Creştin DemocratăAngela MerkelHorst Seehofer

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live