Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Marile companii americane vor Visa Waiver pentru România

17 mari companii americane vor să convingă Congresul SUA că România trebuie introdusă în programul Visa-Waiver, a declarat pentru Radio România, Eric Stewart, directorul AMRO.

Marile companii americane vor Visa Waiver pentru România
Preşedintele consiliului de afaceri Americano-Român, Eric Stewart. Foto Agerpres.

Articol de Carmen Gavrilă, 25 Februarie 2014, 15:12

Cele 17 mari companii americane membre ale Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) vor să convingă Congresul SUA că România trebuie introdusă în programul Visa-Waiver, a declarat în exclusivitate pentru Radio România, Eric Stewart, directorul AMRO.

Din Consiliul de Afaceri Româno-American fac parte mari companii ca Chevron, ExxonMobil sau Cargill, care sunt implicate în dezvoltarea laturii economice a Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România.

Directorul AMRO, Eric Stewart a precizat că a avut mai multe întâlniri cu membri ai Congresului carora le-a explicat că lipsa unui regim mai uşor de vize pentru români, este un obstacol pentru afacerile americane in Romania.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean a discutat la Bucureşti cu Eric Stewart despre stimularea investiţiilor americane în ţara noastră pe fondul creşterii economice înregistrate de România în 2013. Şeful diplomaţiei române a subliniat interesul major al României pentru includerea ţării noastre în programul Visa Waiver.

Redactor: Se ştie că grupurile de lobby ale marilor companii americane au o influenţă uriaşă asupra legislaţiei americane. Companiile din AMRO care au interese în România, fac lobby în Congres şi pentru ca România să fie inclusă în Visa Waiver?

Eric Stewart: E adevărat că au loc discuţii între companiile americane şi senatori pe această temă. Consiliul de Afaceri Româno-American cuprinde 17 mari companii iar eu ca preşedinte al Consiliului m-am întâlnit de multe ori cu membrii Congresului şi le-am vorbit despre cât de important este programul Visa Waiver pentru România.

Le-am explicat că neincluderea României în Visa Waiver este un obstacol pentru afacerile americane.

E dificil dacă românii şi americanii nu pot călători cu uşurinţă între cele două ţări.

Dar este improtant să nu uităm că incapacitatea de a adopta legislaţie mai uşoară pe vize în Congres nu are nimic de a face cu România, ci cu subicte ca imigraţia şi dezbaterea privind emisfera vestică.

E păcat că România nu este inclusă în Visa Waiver. Consiliul nostru s-a angajat să lucreze intens în aceasta privinţă. Avem mulţi membri noi în Congres, şi atât eu cât şi reprezentanţi ai companiilor din Consiliul de Afaceri Româno-American, le-am explicat că ţinem în afara Programului Visa Waiver unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri.

Redactor: Oficialii români au promis un mediu propice de afaceri companiilor americane. Ce înseamnă asta?

Eric Stewart: Depinde de guvern ce înseamnă asta exact şi cum va atrage investiţii, dar ce am eu de subliniat este: Nu faceţi aceste schimbări doar epntru companiile americane ci pentru toate, inclusiv cele româneşti.

Creaţi un mediu de afaceri care să fie atât de deschis şi de prietenos încât toată lumea să vrea să vină în România să facă investiţii. Ştiu că asta nu e uşor. Dar din discuţiile pe care le-am avut cu guvernul, e clar că există un angajament real ca eventualele obstacole sau dificultăţi să fie făcute cunoscute şi rezolvate.

Redactor: Fiecare companie are nevoi ori cerinţe specifice, inclusiv în funcţie de ţara din care provine. Ce astfel de cerinţe speciale au companiile americane de la autorităţiel române?

Eric Stewart: Cred că o metodă excelentă de a creea încredere, şi ce dorim noi, este să existe un mediu predictibil, stabil şi transparent.

Asta e esenţial pentru orice companie, oriunde în lume.

Dintre lucrurile bune pe care le apreciez în România sunt nivelul de angajament şi voinţa de a discuta, de a înţelege ce au nevoie companiile noastre de exemplu şi de a răspunde acestor nevoi. Nu vedem acest tip de angajament în alte ţări. România este unică din acest punct de vedere.

Redactor: În ultima vreme, comunitatea de afaceri din România s-a plâns că a crescut numărul taxelor. Este ceva ce preocupă şi companiile americane?

Eric Stewart: Întotdeauna ne preocupă taxele. Ne plângem de taxe şi în America şi peste tot, e treaba comunităţii de afaceri să se plângă de taxe, aşa cum şi dumneavoastră v-aţi plânge dacă v-ar creşte chiria. Dar, ce e important este, ca în cazul în care taxele cresc, să existe un dialog cu comunitatea de afaceri astfel încât aceasta să înţeleagă de ce cresc taxele, pentru ce vor fi folosiţi banii şi să existe o planificare în timp, pentru că impredictibilitatea creează nesiguranţă şi descurajează investiţiile. Dacă ştim dinainte nivelul taxelor şi când vor fi aplicate, companiile pot să facă planuri, să se pregătească. Am discutat despre taxele avute în vedere de guvern, dar nu acesta a fost punctul central ci mai degrabă planul de acţiuni pentru creşterea volumului de afaceri dintre American şi România.

Redactor: Unul dintre domeniile de colaborare din parteneriatul Strategic este securitatea energetică. Ce intenţii aveţi în domeniu?

Eric Stewart: Securitatea energetică este esenţială pentru România, pentru America, pentru oricine. Nimeni nu vrea să fie dependent de furnizori de nergie.Noi avemd iscuţii despre diversificarea surselor de energie pentru România. Sunt convins că noi cu tehnologia şi capitalul american putem ajuta România să-şi reducă dependenţa energetică, într-un mod benefic pentru ambele părţi.

Redactor: Discuţia despre gazele de şist este una foarte delicată şi controversată în România. Cum abordează companiile americane interesate, această chestiune?

Eric Stewart: Există o strategie combinată care include companiile americane şi guvernul. Acestea lucrează cu autorităţile locale şi cetăţenii. Cetăţenii au dreptul să afle ce se întâmplă, ce tehnologii se vor folosi, cum se va face exploatarea. Fără comunicare ar fi dificil ca procesul să avanseze. Extragerea gazelor de şist este un fenomen nou, o industrie nouă. În SUA am avut succes în dezvoltarea acestei forme de exploatare şi asta datorită colaborării cu autorităţile locale. Toţi suntem preocupaţi de mediu şi de aceea e important ca toată lumea să fi inclusă în acest proces.

Redactor: Care a fost reacţia în Consiliul AMRO la protestele împotriva Chevron?

Eric Stewart: Nu e ceva neaşteptat. Am mai asistat la astfel de proteste şi în alte ţări din Europa Centrală dar şi în America. Fac pare din democraţie, oricine are dreptul să se exprime şi să comunice guvernului ce părere are. Nu spun că ne bucurăm să vedem proteste dar ne democraţia funcţionează bine. Important e ca guvernul şi companiile să discute cu oamenii pentru ca aceştia să înţeleagă despre ce e vorba.

Redactor: În Parteneriatul Strategic printre domeniile de colaborare cu companii americane este şi tehnologia informaţiei. Există planuri de investiţii aici ale unor mari companii de IT americane?

Eric Stewart: Nu pot vorbi despre planuri secrete de afaceri dar companiile IT care deja sunt aici sunt extraordinar de impresionate de nivelul de competenţe şi intelectual şi de atitudinea lucrătorilor români în domeniu. Tocmai de aceea cele mai multe companii americane de IT au făcut investiţii aici, datorită calităţii forţei de muncă. De multe ori nu ajung ştiri despre micile investiţii şi reinvestiţii făcute de companii care deja sunt aici. Toată lumea vrea să vadă investiţii americane făcute dintr-o dată, cu 1000 de locuri de muncă noi şi nu se observă progresul continuu prin care tot mai multe persoane sunt angajate.

Redactor: Compania Ford a solicitat în repetate rânduri construirea unui drum pe care să îşi poată transporta mai uşor produsele în afara României. Aţi discutat asemenea chestiuni cu autorităţile române?

Eric Stewart: Nu pot vorbi despre proiectele unei companii anume dar cert este că infrastructura este esenţială pentru orice industrie. Dacă nu ai un drum chair în faţa porţii fabricii, e foarte dificili să conduci o afacere. Autorităţile române înţeleg asta şi sper că dezvoltarea infrastructurii va continua iar asta va incuraja mai multe investiţii americane, în afara Bucureştiului şi chiar în zone rurale, unde se pot creea noi locuri de muncă.

Consiliul de Afaceri Româno-American (American – Romanian Business Council - AMRO), este o organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având ca obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington. AMRO are în componenţă 17 membri, cum ar fi Chevron, ExxonMobil, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, MetLife, Cargill, Amgen, Timken, Mega, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Honeywell, Baxter, CNH şi Invenergy.

Acestea provin din diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări. Conducerea Consiliului este asigurată de ExxonMobil – preşedinte. Funcţia de preşedinte executiv este deţinută de Eric Stewart. Misiunea Consiliului este de a contribui la consolidarea schimburilor economice şi investiţiilor dintre cele două ţări, aprofundarea relaţiilor bilaterale şi informarea opiniei publice în legătură cu importanţa acestora.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul