Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Sâmbătă, 06 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

27 Mai 2016
Vizualizari: 1017
Comentează add

Comisia de specialitate verifică formarea preţurilor pentru produse alimentare în 4 verigi comerciale

Marii retaileri din Bulgaria, în vizorul comisiei pentru concurenţă

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 

Comisia pentru protecţia concurenţei a început anchetarea modului în care se formează preţurile unor produse alimentare în patru verigi comerciale. În comunicatul oficial sunt menţionate Kaufland Bulgaria, Billa, Lidl Bulgaria şi Metro Cash and Carry.

Comisia s-a autosesizat în legătură cu produsele alimentare din mărcile ce aparţin celor patru verigi, produse care de regulă sunt mai ieftine în comparaţie cu cele ale restului producătorilor. În acest mod, verigile comerciale apar în poziţie de concurent al propriilor furnizori, care îşi vând produsele şi în alte magazine. Totodată, hipermarketurile stabilesc preţurile cu amănuntul la toate produsele.

După cum se arată în comunicatul oficial, "există posibilitatea de a fi influenţat într-un mod negativ procesul de formare a preţurilor, în detrimentul liberei concurenţe".

În cazul în care ipoteza existenţei unui cartel va fi dovedită, amenda se va putea cifra la 10% din valoarea afacerilor companiei respective pentru ultimul an financiar.

Ancheta a demarat săptămâna trecută, când experţi ai comisiei au descins la câteva magazine Kaufland şi Billa. Din Kaufland, au prezentat toate informaţiile cerute de inspectori şi au respins într-un mod categoric afirmaţia că ar fi stabilit unele preţuri împreună cu colegii din celelalte verigi. Din Lidl, au atras atenţia asupra faptului că sunt verificate numai hipermarketurile străine, în timp ce produse alimentare mărci proprii au şi verigile comerciale cu proprietari bulgari.

Anchetarea marilor verigi comerciale vine în ajunul alegerii în parlament a noii conduceri a Comisiei pentru protecţia concurenţei. Cu câteva zile în urmă, comisia a început anchetarea Companiei Naţionale de Electricitate (NEC) şi a  ENERGO-PRO, acuzate că întârzie într-un mod deliberat conectarea la reţeaua naţională a unor capacităţi de energie verde. Sunt anchetate pentru cartel şi o parte din comercianţii de produse petroliere.


Etichete concurenţăpreţuriBulgaria

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live