Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

22 Decembrie 2017
Vizualizari: 705
Comentează add

Premierul Spaniei a spus că va sta de vorbă doar cu Inés Arrimadas, candidata formaţiunii liberale Ciudadanos, deoarece ea este cea care a câştigat alegerile în Catalonia

Mariano Rajoy: Nu am de gând să stau de vorbă cu Carles Puigdemont

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

În Spania, premierul Mariano Rajoy a anunţat că executivul central este deschis colaborării cu viitorul guvern regional catalan, dar în condiţiile legii. Şeful Executivului spaniol, Mariano Rajoy, a spus că nu are de gând să stea de vorbă cu fostul preşedinte separatist catalan, Carles Puigdemont.

Reacţia lui Rajoy vine după ce, de la Bruxelles, Puigdemont i-a cerut premierului o întâlnire pentru a discuta despre situaţia catalană după alegeri. Corespondentul RRA la Madrid, Annamaria Damian, transmite că şeful guvernului de la Madrid a fost ferm şi a afirmat că va sta de vorbă doar cu Inés Arrimadas, candidata formaţiunii liberale Ciudadanos, deoarece ea este cea care a câştigat alegerile în Catalonia.

Mariano Rajoy refuză astfel orice dialog cu Carles Puigdemont, candidatul câştigător al coaliţiei "Împreună pentru Catalonia". Această formaţiune, împreună cu Stânga Republicană şi CUP poate forma majoritatea necesară guvernării.

Puigdemont i-a cerut lui Rajoy să dialogheze, cu argumentul că rezultatul alegerilor de ieri le dă dreptul secesioniştilor măcar să fie ascultaţi. De aceea, i-a oferit premierului varianta unei întâlniri în afara Spaniei, unde el ar putea fi arestat, pe baza mandatului emis de justiţia spaniolă.

Rajoy însă îşi menţie poziţia dinainte de scrutin, în favoarea Constituţiei, care nu poate fi modificată în sensul secesiunii, spune el. Partidul Ciudadanos a obţinut un rezultat istoric la alegerile de ieri din Catalonia, dar este departe de a putea alcătui un executiv regional cu majoritate, nici măcar cu sprijinul celorlalte partide unioniste, Socialist şi Popular.

Împreună ar avea, în total, numai 57 de mandate, faţă de cele 70 obţinute de forţele proindependenţă.


Etichete Mariano Rajoypremierul SpanieiCarles PuigdemontInés Arrimadasformaţiunea liberală Ciudadanos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live