Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Margarina și uleiurile vegetale rafinate "conțin substanțe cancerigene"

Este ceea ce a anunțat recent Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară care a făcut această cercetare la solicitarea executivului comunitar.

Margarina și uleiurile vegetale rafinate "conțin substanțe cancerigene"

Articol de Costin Grigore, 07 Mai 2016, 09:34

Margarina, uleiurile vegetale rafinate, în special uleiul de palmier, conțin substanțe cancerigene și genotoxice si sunt potențial periculoase pentru organism.

Este ceea ce a anunțat recent Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară care a făcut această cercetare la solicitarea executivului comunitar.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Esterii acizilor grași de glicidil și Mono-cloro-propan-diol 2 și 3 sunt substanțele găsite în uleiurile vegetale, în margarină dar și în unele tipuri de alimente precum prăjiturile sau produsele de patiserie. Se numesc contaminanți de proces pentru că apar în mod neintenționat în timpul procesului de prelucrare.

De exemplu la rafinarea uleiurilor vegetale, pentru eliminarea mirosului, la temperaturi ridicate, de aproximativ 200 de grade Celsius.

Acum se fac cercetări pentru a afla cum poate fi diminuată prezența acestor substanțe în lanțul alimentar, dar pană atunci putem să ne protejăm și singuri, spune Marco Binaglia, toxicolog la Agenția Europenă pentru Siguranță Alimentară:

"Multă mâncare trebuie gătită pentru a fi comestibilă sau pentru a fi mai gustoasă. Dar coacerea, prăjirea sau grătarul pot avea consecințe nedorite. Cercetătorii caută să înțeleagă mai bine cum se formează aceste substanțe periculoase și să găsească metode să le reducă prezența în alimente. De exemplu, o selecție mai atentă a materiei prime și a metodelor de preparare. Dar și dumneavoastră puteți să vă ajutați prin alegerea unei diete echilibrată și să variați modalitatea de gătit".

VIDEO: Marco Binaglia, toxicolog la Agenția Europenă pentru Siguranță Alimentară. Sursa: youtube/EFSAChanell.

Cele mai mari cantități ale celor trei substanțe toxice au fost descoperite în uleiul de palmier, folosit pe scară largă pentru prepararea alimentelor, și care de peste 10 ani a căpătat un loc fruntaș și la noi.

Chiar dacă nu îl cumpărăm ca atare din magazin, el este prezent în numeroase alimente pe care le găsim pe rafturile supermarketului. Dacă ne uităm cu atenție pe etichetă, îl găsim în comoziția margarinei, în semipreparate, biscuiți sau în cerealele pentru mic dejun. Uneori este ascuns sub denumirea de ulei vegetal.

Iar Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară ne spune acum că nu întotdeauna particula vegetal adăugată unui produs însemnă că alimentul respectiv este și sănătos.

Atunci cand a evaluat aceste substanțe agenția a încercat să calculeze și nivelul maxim pană la care ajunse în organism nu produc urmări grave. Pericolul cel mai ridicat este adus de glicidol pentru care există suficiente dovezi că este genotoxic și cancerigen.

Cele mai recente studii indică o eliberare aproape completă a acestei substanțe de către esterii acizilor grași în tractul digestiv uman. Îngrijorările cele mai mari sunt legate de copii cei mai mici care consumă doar alimente gata preparate pentru sugari. În acest caz expunerea la glicidol este de 10 ori mai mare decît limita considerată sigură.

Categoriile de varstă de pană la 18 ani sunt cele mai expuse și la celelalte două substanțe toxice, au mai estimat experții europeni.

Pentru Mono-cloro-propan-diol, s-a stabilit că doza zilnică tolerabilă ar fi de 0, 8 micrograme pe kilogram de greutate corporală. Însă adeseori se depășește acest nivel pentru că prăjiturile cu margarină și produsele de patiserie sunt primele care conțin în cantități mari aceste substanțe periculoase.