Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 14 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

15 Iunie 2019
Vizualizari: 576
Comentează add

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP care citează presa italiană.

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

radio-romania-actualitati

Marele cineast italian Franco Zeffirelli. foto: Agepres/EPA.

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP, citat de Agerpres.

Regizorul a murit la reşedinţa sa de la marginea Romei.

Franco Zeffirelli "s-a stins liniştit după o lungă maladie care s-a agravat în ultimele luni", anunţă presa italiană care citează surse din familia cineastului.

Născut la Florenţa la 12 februarie 1923, Zeffirelli a devenit celebru ca producător de operă prin spectacolele grandioase pe care le-a pus în scenă şi în calitate de regizor, aducând pe marile ecrane adaptări după piese de teatru celebre, precum "Romeo şi Julieta" sau "Îmblânzirea scorpiei", cu Elizabeth Taylor şi Richard Burton în rolurile principale.

Zeffirelli a rămas activ până la o vârstă înaintată, deşi sănătatea sa era din ce în ce mai şubredă şi şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioşi la vila sa de la marginea Romei.

Deseori apreciat mai mult de public decât de critici, Zeffirelli a fost ultimul din generaţia de titani ai cinematografiei italiene şi mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial, generaţie din care au făcut parte Federico Fellini, Luchino Visconti şi Vittorio De Sica.

A regizat peste 20 de filme şi a colaborat cu actori uriaşi, precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway sau Jon Voight. Dintre filmele sale celebre reamintim "Iisus din Nazaret", "Otello", "Hamlet" (1992, cu Mel Gibson şi Glen Close) sau "La ceai cu Musolini".

Fidelitatea sa pentru opera lui Shakespeare, pe care a adoptat-o pentru marile ecrane, i-a adus în 2004 titlul de "Sir" în Anglia.

În afară de producţiile cinematografice, Zeffirelli a pus în scenă şi peste 30 de piese de teatru şi opere.

"Franco Zeffirelli, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai lumii, a murit în această dimineaţă. Adio dragă Maestre, Florenţa nu te va uita niciodată", a anunţat pe Twitter primarul oraşului Florenţa, Dario Nardella.

Fișă biografică:

Regizorul şi producătorul de film, teatru şi operă Franco Zeffirelli, pe numele său adevărat Gainfranco Corsi Zeffirelli, s-a născut la 12 februarie 1923, la Florenţa, Italia, fiind cunoscut pentru spectacolele de operă şi pentru adaptările cinematografice ale unor opere de Shakespeare, pentru care a şi primit două nominalizări la Oscar.

A intrat la Universitatea din Florenţa pentru a studia arhitectura, în anii studenţiei implicându-se în spectacolele companiei de teatru a universităţii. În timpul ocupării Italiei de către trupele germane, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Zeffirelli a întrerupt studiile şi a lucrat ca translator.

După încheierea războiului, a mers la Roma pentru a urma o carieră în teatru. S-a alăturat companiei Morelli-Stoppa a lui Luchino Visconti, unde a fost atât actor cât şi regizor de scenă. A lucrat cu Visconti la pelicula "La terra trema" (1948), dar şi la alte producţii. Reuşita sa ca regizor de scenă pentru operă a fost producţia din anii 1952-1953 a spectacolului "L'Italiana in Algeri" al lui Gioachino Rossini pentru La Scala Milano. A lucrat la numeroase producţii de teatru şi operă, cele mai cunoscute spectacole fiind "La Traviata", "Lucia di Lammermoor", "La Boheme", "Tosca", "Turandot", "Don Giovanni", "Falstaff" şi "Carmen", conform www.thefamouspeople.com şi www.rottentomatoes.com.

A lucrat în calitate de regizor asistent, cu regizori cunoscuţi, la filme precum "Bellissima" (1951), "Senso" (1954), "Lo Scapolo" (1955) şi "Andrea Chenier" (1955).

În anii '60, a regizat propriile sale producţii de operă şi de teatru la Londra şi la New York, însă atenţia sa s-a îndreptat spre regia de film. În 1966 a ales opera lui Shakespeare "Taming of the Shrew" pentru marele ecran, cu Richard Burton şi Elizabeth Taylor în distribuţie. Pelicula a fost lansată la 8 martie 1967 şi a strâns 8 milioane de dolari din încasări în SUA şi 12 milioane de dolari la nivel internaţional.

Inundaţiile din noiembrie 1966 care au afectat Florenţa au constituit subiectul unui film documentar de 50 de minute, intitulat "Florence: The Days of Destruction", ce a strâns circa 20 de milioane de dolari, bani pe care Zeffirelli i-a donat pentru reconstrucţia oraşului.

Producţia "Romeo and Juliet", lansată la 8 octombrie 1968, a constituit una dintre cele mai reuşite pelicule ale regizorului italian, care a fost şi nominalizat la Oscar şi la Globurile de Aur pentru cel mai bun regizor, indică portalul specializat www.imdb.com. Pentru această producţie a primit premiul "David di Donatello".

Seria televizată "Jesus of Nazareth" (1977) a fost un succes apreciat atât de publicul larg cât şi de critici.

În 1982, Zeffirelli a lansat trei filme având la bază spectacole de operă: "La Traviata", "Cavalleria rusticana" şi "Pagliacci". A creat, de asemenea, un spectacol de operă intitulat "La Boheme" pentru Opera Metropolitană din New York. Pentru producţia "La Traviata" a obţinut în 1984 un premiu BAFTA, acordat de Academia Britanică de Film, şi o nominalizare la Oscar în anul 1983.

Pelicula "Otello", lansată în 1986, a fost una dintre producţiile sale importante, filmată în limba italiană în Olanda şi în Italia. Producţia a fost foarte bine primită de critici şi a fost nominalizată în 1987, la secţiunea cel mai bun film străin, la premiile BAFTA.

A urmat "Hamlet" (1990), realizat în limba engleză. "Storia di una capinera" (1993), filmat în Sicilia, a avut la bază romanul omonim al lui Giovanni Verga.

Pelicula biografică "Callas Forever" (2002), un omagiu adus artistei internaţionale Maria Callas, a fost filmată în Bucureşti, Andaluzia şi Paris şi a fost un succes atât din punct de vedere al încasărilor, cât şi în ceea ce priveşte costurile.

În 1999, a fost recompensat cu premiul special al Festivalului internaţional de film "Karlovy Vary" pentru contribuţia sa la dezvoltarea cinematografiei mondiale. A obţinut, în 2003, premiul Festivalului internaţional de film de la Palm Springs pentru munca depusă în calitate de regizor.

La 15 iunie 2019, AFP, citând presa italiană, a transmis că Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Roma. Regizorul "s-a stins liniştit după o lungă maladie care s-a agravat în ultimele luni", a anunţat presa italiană care citează surse din familia cineastului. (AGERPRES)


Etichete franco zeffirellicineastitaliacinemafilme

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live