Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

7 Martie 2019
Vizualizari: 1080
Comentează add

Situaţia poluării cu praf de la Moldova Nouă va fi rezolvată pînă la sfîrşitul acestei luni, speră Prefectul Judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, fost primar al oraşului.

Marea problemă de mediu de la Moldova Nouă, aproape rezolvată

mario-balint

Poluarea de la Moldova Noua. Foto: Mario Balint.

Situaţia poluării cu praf de la Moldova Nouă va fi rezolvată pînă la sfîrşitul acestei luni, speră Prefectul Judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, fost primar al oraşului şi inginer minier la mina de cupru din localitate. Pînă în prezent, 90% din lucrările demarate în acest sens, sînt finalizate.

Lupu, s-a deplasat la Moldova Nouă, acolo unde sînt în derulare ultimele lucrările la instalaţia de umectare a plajei iazului Boşneag, aparținînd exploatării miniere Moldomin Moldova Nouă. Investiţia este derulată prin Ministerul Economiei şi constă în construcţia unei staţii de pompare, realizarea unui sistem de conducte pe o suprafaţă de 120 ha şi montarea unui sistem de aspersoare (tip aripi de ploaie) pentru umectarea iazului, astfel încît particulele fine de praf provenite de la deşeurile miniere să nu mai fie antrenate de vînt și să polueze localitățile limitrofe, punînd în pericol sănătatea umană.

Pentru judeţul Caraş-Severin poluarea de la Moldova Nouă reprezintă o problemă de mediu extrem de importantă, cu atît mai mult cu cît vorbim, în acest caz, de poluare transfrontalieră care a generat demararea procedurii de Infringement la adresa ţării noastre. Prin hotărÎrea din 21 iulie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că, prin neadoptarea măsurilor adecvate pentru a preveni ridicarea de praf de pe suprafaţa iazului Boşneag-extindere, România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin conform directivei privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive.

Potrivit rapoartelor Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, în regiune are loc o poluare accidentală sistematică a aerului, apei şi solului cu particule fine provenite din iazurile de decantare. Or, potrivit documentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o expunere chiar de scurtă durată la particule fine inhalabile, în special la cele cu un diametru mai mic de 10 micrometri, are un caracter dăunător. În mod direct, în România sînt afectaţi 18.000 de locuitori, iar în Serbia, 12.500.

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, finanţează acest proiect de umectare a iazului, iar la ora actuală sînt montate în totalitate conductele principale şi, parţial, pe o suprafaţă de 40 ha, aspersoarele. După ani de tergiversări, o parte din iaz a început să fie umectată.

“Din discuţiile pe care le-am avut la faţa locului cu reprezentanţii firmei care execută lucrarea, urmează ca pînă la sfîrşitul acestei luni să fie montate aspersoarele pe toată suprafaţa iazului, iar proiectul, finalizat”, precizează prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.


Etichete mediumoldova noua

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live