Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

17 Octombrie 2018
Vizualizari: 1049
Comentează add

Marea lui Debussy, la Sala Radio

radio-romania

Sala Radio. Foto: Alexandru Dolea.

Vă este deja dor de vacanţă şi de ţărmul mării? Orchestra Naţională Radio vă invită vineri, 19 octombrie (ora 19:00), la Sala Radio, să „călătoriţi” imaginar prin celebra partitură Marea, semnată de compozitorul francez Claude Debussy, ascultată în premieră absolută la Paris, în 1905. Debussy a finalizat această lucrare în timpul unui sejur la Grand Hotel, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din staţiunea britanică Eastbourne, pe coasta engleză a Canalului Mânecii.

Programul serii cuprinde şi două partituri semnate de Mozart: uvertura operei Flautul fermecat şi Concertul nr. 1 în Sol major pentru flaut şi orchestră, prilej de a-l aplauda pe flautistul Matei Ioachimescu, care a studiat la Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena. Artistul susţine o activitate concertistică impresionantă, prezintă programe de mare succes în Europa şi Asia şi este recunoscut pentru interpretările sale ale repertoriului baroc, dar şi modern şi pentru proiecte cross-over.

Concertul se va desfăşura sub bagheta dirijorului Janko Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj.

Janko Zsolta fost, între anii 2010-2015, dirijorul asistent al Orchestrei Festival din Budapesta. După studii de specialitate în România, în 2004 a obţinut diploma de masterat la Universitatea de Muzică din Viena, iar în 2005 a studiat la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia. În 2010 a participat la cursul de dirijat organizat de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman, la cursul de dirijat organizat de Festivalul Schleswig-Holstein, sub îndrumarea maestrului Iván Fischer, iar în 2013 la cursul de dirijat condus de Peter Eötvös. A dirijat Orchestra Festival din Budapesta, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Schleswig-Holstein Festival Orchestra din Germania, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Tiroler Symphonieorchester - Innsbruck, Pärnu City Orchestra din Estonia, Orchestra Simfonică MÁV de la Budapesta, orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Braşov ş.a.

Matei Ioachimescueste laureat al mai multor distincţii şi a fost aplaudat pe scene europene şi japoneze, precum Konzerthaus Wien, Conservatorio Santa Cecilia - Roma, Budapest Music Center sau Suntory Hall - Tokyo. Albumul de debut realizat împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat Lumière, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referinţă pentru aceste două instrumente. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât şi prime audiţii ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre din ţară şi din străinătate. Este cunoscut pentru turneele naţionale Paris, Playlist, Culorile Sunetelor şi, mai recent, pentru proiectul La Vida Loca.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.


Etichete Orchestra Naţională RadioSala RadioClaude Debussy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live