Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

11 Noiembrie 2017
Vizualizari: 819
Comentează add

Suma este estimată ca variind între cel puţin 60 şi cel mult 100 de miliarde de euro, sume care depăşesc cu mult oferta britanică de până acum.

Marea Britanie trebuie să dea răspuns privind plata pentru ieşirea din UE

pavel-ionescu

 

Negociatorul şef european pentru Brexit, Michel Barnier, i-a cerut ieri, Marii Britanii să dea în cel mult două săptămâni un răspuns privind plata aşa-numitei facturi a ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană. Suma este estimată ca variind între cel puţin 60 şi cel mult 100 de miliarde de euro, sume care depăşesc cu mult oferta britanică de până acum.

Chestiunea se numără, alături de situaţia resortisanţilor stabiliţi pe cele două canale ale Mânecii şi respectiv Irlanda între cele trei dosare cheie fără de care nu se pot obţine progrese în Brexit.

În discursul de la conferinţa de presă, Michel Barnier a dorit să explice cum se poziţionează echipa sa în raport cu Marea Britanie. 

Michel Barnier: "Vreau să repet că în aceste negocieri extraordinare, care sunt şi extraordinar de complexe, nu cerem nicio concesie din partea Marii Britanii şi nici noi nu suntem dispuşi să facem concesii. Lucrăm pe baza faptelor, a legii şi a unor angajamente exacte şi reciproce. Va trebui, şi asta ne şi dorim, să oferim siguranţă, în special siguranţă juridică acolo unde Brexitul a creat incertitudini şi mai multă îngrijorare". 

În opinia lui Barnier unele progrese au fost consemnate şi după runda încheiată ieri, în special în chestiunile tehnice. Dar el a insistat că încă nu se poate vorbi despre vreun avans major.

La fel ca şi după rundele anterioare, Michel Barnier a reafirmat refuzul Uniunii Europene de a discuta despre un viitor acord comercial sau despre o perioadă de tranziţie înainte să fie stabilite condiţiile separării Marii Britanii de Uniune.

În circumstanţele în care singura sumă avansată până acum în negocieri de Marea Britanie a fost de 22 de miliarde de euro ca factura a Brexitului, şeful delegaţiei britanice David Davis a sugerat ieri,  că negocierile ar trebui să treacă la nivel politic, respectiv al şefilor de state şi guverne. 

David Davis: "Partenerii noştri europeni nu trebuie să plătească mai mult sau să primească mai puţin din ce a rămas din actualul plan bugetar ca urmare a intenţiei Marii Britanii de a părăsi Uniunea. Marea Britanie îşi va respecta angajamentele făcute cât eram membri.

Am obţinut progrese serioase în înţelegerea fiecărui capitol tehnic. Săptămâna aceasta a permis consolidarea rundelor anterioare şi am ajuns la acel domeniu unde progrese făcute politice, dar şi tehnice sunt cerute. Acestea trebuie să avanseze acum la un nivel politic, ceea ce ne va permite să progresăm împreună.

Trebuie acum să înaintăm discuţiile la perspectivele viitoare ale relaţiei noastre. Pentru aceasta ambele părţi trebuie să-şi soprească încrederea atât în procesul negocierilor, cât şi în rezultatul lor". 

Marea Britanie doreşte să depăşească stadiul discuţiilor tehnice pentru a putea ajunge la negocieri individuale cu ţările membre, etapă la care europenii insistă însă că nu se poate ajunge în absenţa unui acord în cele trei domenii cheie: factura Brexitului, resortisanţii şi Irlanda.

În condiţiile în care mediul de afaceri exercită presiuni asupra guvernului la Londra pentru clarificarea viitorului, Marea Britanie speră ca participarea premierului Theresa May la summitul european de luna viitoare să aducă mai multe lămuriri. Până atunci însă, pe 22 noiembrie este aşteptat noul buget britanic, unde premierul va trebui să-i convingă pe durii pro Brexit din Cabinet asupra sumei datorate Europei după cei 44 de ani în Uniune.

Chiar dacă a spus că nu aşteaptă o suma exactă, fixarea  unui termen limită de două săptămâni de către negociatorul european este un semn clar că repetarea sintagmei 'Marea Britanie îşi va onora angajamentele' nu a mai fost suficientă la Bruxelles. 


Etichete Marea BritanieBrexitUEMichel BarnierDavid DavisTheresa MayIrlanda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live